OPTm
nr.crt.

Autodenunț

O știre a unei „tragedii” din lumea artei mă îndeamnă la autodenunț. Recent, mai precis, în luna februarie a acestui an, scriitoarea mexicană Avelina Lésper a distrus involuntar o instalație (creată în 2018) a unui artist conațional, Gabriel Rico, chiar în timpul unui târg de artă contemporană. Instalația cu pricina cuprinde bucăți de sticlă, o piatră, o minge de fotbal și diverse alte obiecte „profund” încărcate estetic. Lésper nu s-a arătat deloc devastată de accident, ba chiar a avut tăria să marșeze cu cinism:

„A fost ca și cum opera a simțit ceea ce gândeam despre ea”.

Din păcate, nu s-a consemnat și reacția bietului Rico la această cavalcadă de tartuferii.

Profit, așadar, de această ocazie pentru a face o mărturisire legată de un accident pe care l-am produs eu însumi, anticipând oarecum maniera lui Lésper. Aflat în Germania ca modest Gastdozent, în vara anului 2012, am început să vizitez muzeele din Berlin, pe unele din curiozitate autentică - Käthe-Kollwitz-Museum sau Ramones Museum - pe altele însă din pur snobism, ca Alte Nationalgalerie sau Bode Museum.

Ritualul era invariabil: luam prânzul într-un mic local vietnamez sau indonezian, beam o cafea la o kneipe, apoi îmi făceam siesta deplasându-mi trupul afânat de gust prin săli de expoziție cu spații de odihnă generoase. Spre final, i-a venit și rândul periferiei burgheze Dahlem, plină de case luxoase, flancate de peluze bine tunse, unde se găsește Museum für Asiatische Kunst.

Într-una dintre sălile austere ale instituției, se afla expusă, la loc de mare cinste, lucrarea lui Ai Weiwei, Teahouse, creată în 2009.

Precum se poate observa și din fotografia atașată acestui articol, instalația este compusă din blocuri și frunze de ceai pu'er, menite să imite un adăpost perfect natural. Înălțimea proprie (1.91 m.) și echilibrul instabil pe care mi l-au imprimat încălțările nepotrivite (sunt fudul la haine) m-au făcut să pășesc greșit și să trasez, în cădere, o altă cărare printre frunzele de ceai decât cea gândită de artistul chinez.

De atunci, aștept cu înfrigurare o amendă pe care Moirele, imune la farmecul lui Ai Weiwei, au avut amabilitatea de a o rătăci constant.

Cătălin GHIȚĂ

Prof. univ. dr. hab. la Facultatea de Litere a Universității din Craiova, coordonator de doctorate, membru al BARS (British Association for Romantic Studies), Cătălin a publicat și editat peste 20 de volume, apărute în țară și în străinătate. Membru PEN, USR.

Echipa
Arhiva

ISTORIA VIE A LITERATURII ROMÂNE

(Anii 90. Anii 2000: 1998-2005. Anii 2005-2007. Anul 2008-2009. Anii 2009-2011. Anul decăderii - 2012. Prin cenușa imperiilor - 2013-2019.)

PS. Vă așteptăm cu amintiri, opinii, comentarii - să scriem împreună istoria literaturii postdecembriste.

Din lecturile Ancăi Eftenie: "Poate până va începe să ne fie frică unuia de celălalt.”

(J. Rulfo - Lupare

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cartea săptămânii

Winston​ Duru'

Paul BEATTY

Recomandată de

Robert ȘERBAN

 

Litera

 

 

 

 

Radu VANCU - despre romane

 

 

 

Recomandări 8M

 

 

 

 

 

 

Anul BEETHOVEN

 

 

 

 

 

CRONICHETA

 

Apărut, la începuturile acestui an, la New York* (Random House), romanul de debut al jurnalistei de origine indiană Deepa Anappara, Djinn Patrol on the Purple Line,* se anunță a fi un best-seller. Ian McEwan îl recomandă, considerându-l strălucit. 

Rămâne de văzut dacă traducerea în limba română va așeza cartea pe raftul dedicat literaturii Young Adult sau dacă editorii o vor vedea în termenii cronicii din The New York Times - ca pe un roman suficient de promițător și destul de puternic pentru a ajunge la toate tipurile de public: Forța acestei povești constă în faptul că ne readuce cu picioarele pe pământ, dar nu în apartamentele noastre comode și ultramoderne, ci undeva mai aproape de inima Indiei.

Sandra OPRESCU

 

 

 

Xenia NEGREA: Și mâine?

 

 

 

 

 

 

 

O carte în curs de apariție, semnată de Emanuela ILIE: Corpuri, exiluri, terapii.

Autoare a numeroase studii de critică și istorie literară, profesor la Litere, Ema este cu precădere preocupată de literatura fantastică.

 

 

 

 

 

Evenimente

ART

 

 

 

 

Edituri mici, cărți importante

 

Romanul Salvă de Farkas Király (tradus de Hajnal Bara) este un document și un jurnal bine scris despre Revoluția din Decembrie. Cartea a apărut la editura Next Page, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe al Ungariei, al Institutului Balasi - Institutul Maghiar din București și al Erdélyi Gondolat Egyesület. 

Next Page

 

 

 

 

Monografie așteptată

 

 

 

 

O carte bună, un film cu suspans

 

 

Corint

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Cine știe cât timp va trece până să se vindece rana asta morală, dacă cumva se mai poate vindeca. De altfel, toate marile zguduiri au fost urmate de prăbușiri morale, mai dezastruoase decât vărsările de sânge… “ (L.REBREANU - Gorila)

 

 

 

 

 

 

În curând - vești despre organizarea ceremoniei de decernare a Premiilor GOPO

 

 

 

 

Carte de succes

ART

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © optmotive.ro