Revistă print și online

Invitații lui Zenob: Andrei ARADITS

Într-o vară, acum mai mulți ani, mă plimbam fără treabă prin Cișmigiu și-am dat de Andrei. Citea pe o bancă, așa mi s-a părut inițial, dar când m-am apropiat, tiptil, recunosc, prin spatele lui, am observat că paginile nu erau acoperite cu literele, cu te-ai fi așteptat, ci cu niște personaje micuțe, libelule ori zâne înaripate, care dădeau o adevărată reprezentație, cu decoruri, cu perdele în falduri, cu foșnet de rochii. Ce faci aici, nu m-am mai putut abține eu, nu cumva ai o carte vrăjită? Oh, nicidecum, a spus el, citesc Shakespeare, îmi pregătesc rolul. Iar când a spus cuvintele astea, era deja alt om, iar cartea devenise una normală. Așa că m-am hotărât să-l urmăresc, considerându-l desigur suspect. Și nu m-am înșelat absolut de loc. Când am ajuns pe la Universitate, prin dreptul statuii lui Heliade, a-nceput să plutească, desfăcându-se ca o păpădie în sute de ace și de fulgi de zăpadă. Unde s-a dus, n-aș putea ști, dar în seara aia, când am deschis televizorul, era acolo, într-o piesă de Shakespeare. Poate chiar repeta rolul...



1. Am auzit că ai o brățară care îți aduce noroc!

Am o brățară. O sfoară cu o chestie de argint.. nu e musai norocoasă, e simbol de apartenență la familie, în sensul că ne-am luat toți trei câte una, într-o vacanță. Iar aici trebuie să spun că iubesc Grecia, în fiecare vara stau cel puțin o lună acolo, în Corfu (mai ales), la aceeași gazdă. De-acolo am și luat brățara, dintr-un magazin drăguț, din Corfu Town. Odată cu magazinul asta mi-au rămas în minte și proprietarii - niște bătrânei hippioți, gentili și fermecători. E o brățară cu mesaj, sunt scrijelite niște chestii care aparent înseamnă ceva în babiloniană, dar nu mai știu semnificația. E o amintire de vacanță :)


2. Care este primul cel mai amuzant rol pe care l-ai făcut?

Am filmat o reclamă, nu acum, ci mai demult, la tinerețe - era reclamă la apă tonică. Story-board-ul era așa: personajul iese din duș în prosop, vrea să-și pună un Schweppes , n-are gheață, se duce la automatul de pe hol, se închide ușa. E doar cu prosopul, pe hol. Coboară cu liftul, trece prin lobby, ajunge la bar și zice “un Schweppes și un prosop mai mare"

Nu rolul în sine a fost amuzant, ci pregătirea, mai precis, m-au chemat neapărat la probă de “costum".. și am probat 5-6 prosoape. M-așteptam să fie diferite, dar de fapt erau toate albe, de aceleași dimensiuni. Existau mici diferențe ca textură. Asta a fost amuzant!

3. Cu ce personaj ai pleca într-o aventură? Mi-amintesc că ai jucat Horațio în Hamlet- ul lui Ciulei. Te-ai încumetat să-l iei la plimbare?

Oh, nu mă influența, Zenob! Crezi că e ușor? E o selecție complicată! Și totuși-și totuși! Am să aleg trei personaje: Ostap Bender al lui Ilf și Petrov e personajul cu care aș porni în aventuri. Cu motanul Behemoth al lui Bulgakov aș merge la petreceri. Iar cu Death din Discworld-ul lui Terry Pratchett aș filosofa pe malul lacului.

 

ZENOB

Zenob face parte din grupul "Perucile verzi".

în același număr