OPTm
nr.crt.

O vară tutta italiana

În Italia, căldură mare, cari miei! A venit de la începutul lui iunie o zăpușeală, de abia mai reușim să ne târâm de ici colo, mai ales prin orașele mari unde, după cum știm, aerul nu circulă, și dacă o face e ca și cum ar fi dat afară dintr-un foehn uriaș.

Nu e bai însă, pentru că populația Italiei oricum se găsește la mare pe toată durata verii, iar dacă unii nenorocoși nu au suficient concediu, se duc oricum acolo în fiecare weekend. Rămân orașele deșerte pe ai căror umeri plâng tramvaiele și troleibuzele golite, în timp ce taximetriștii înjură că nu mai au clienți turiști. Dar și în cazul ăsta depinde: taximetriștii din Veneția, de pildă, jubilează! Ei lucrează cel mai mult pe timpul verii, într-un ritm infernal.

Prima dată când am ajuns la Veneția, m-am oprit să admir Canale Grande imediat ce am ieșit din stația de tren. Mă uitam în zare peste verdele mării, treceam cu privirea peste arhitectura unică a orașului, ascultam valurile și niciun motor de mașină mirându-mă de acea liniște superbă, când deodată am auzit un motor venind dinspre apă și, până să înțeleg din ce parte, m-am și trezit cu pupa unei bărci-taxi apropiindu-se la un metru de mine. Din mijlocul bărcii, taximetristul îmi făcea semne disperate cu brațele să urc.

Revenind la plajele arhipline pe care niciun italian nu le ratează în timpul verii, ba chiar și toamna și primăvara, de când cu încălzirea globală și ridicarea temperaturilor. Plajele italiene nu sunt toate la fel, dar oricât ai încerca să înțelegi care sunt mai bune, nu vei obține decât păreri contradictorii, chiar și de la localnici.

În general, la nord e mult pietriș și marea e profundă de cum intri, iar la sud e nisip, marea e albastră și profundă doar după largi distanțe de imersiune. Cei pe care-i întâlnești pe plajă la nord spun că la anul se vor duce în sud, cei pe care-i întâlnești la sud spun că la anul se vor duce, cu siguranță, în nord.

Pescărușii se rotesc oricum deasupra mării, pentru ei nu contează schimonoselile bipezilor ălora penibili de dedesubt, care pe lângă că sunt gălăgioși, nici măcar nu pot să zboare: rămân întinși pe șezlonguri închiriate cu ziua pentru care au stat la o coadă infinită de la 6 dimineața.

La coadă, pescărușii au zărit și primii cititori. În picioare, avansează automat, își țin cărțile cu ambele mâini înjurându-i în gând pe cei care vorbesc tare între ei. Cine se scoală de dimineață citește mai mult, pentru că în Italia (încă) se mai citește. Plaja e plină de cărți ridicate în lumina soarelui, ținute pe prosoape în toate pozițiile, abandonate pe șezlong pentru o vreme sau cu colțurile ițindu-li-se din poșete mari, de paie.

Vara asta va oferi multe subiecte de discuție pe plajă. Este o vară care început cu un campionat de fotbal. Cel european. Amânat, este numit Campionatul European 2020, deși se joacă în 2021. Echipei naționale a Italiei i-a mers cum nu se mai poate de bine, iar suporterii au zguduit orașele cu uralele lor, terorizând câinii fricoși, ca cel al meu, care au trebuit, în mod regretabil, să se retragă într-un colț întunecos al casei tremurând, cu labele peste urechi.

Ce se va discuta pe plajă vara asta va fi ce a făcut Italia la campionat. În primul rând. Cu ce marcă de vaccin ne-am vaccinat, în al doilea.

Este vara vaccinării. A fost și primăvara vaccinării, și probabil că vor fi patru stagiuni complete sub semnul vaccinului. Prima conversație pe care am auzit-o după lock down-ul din iarnă a fost între doi prieteni, la supermarket: Tu ce vaccin ai făcut, Păi, Xyz, Ah, și cum te-ai simțit după, Da, bine, n-am avut nimic, Eu în schimb am făcut Zyx și am ajuns la spital cu dureri de cap și stări de leșin, Nu mai spune, Jur, Și când faci a doua doză? Vremuri absurde am început să trăim, iar discuțiile le reflectă întru totul. Pentru scriitori, e o pâine de mâncat, sau cel puțin de adulmecat: Virusul. Pe buzele noastre de aproape doi ani. Orice, de la locul de muncă la politică, de la cina în oraș la cursurile de dans, de la statul în casă la plimbatul pe străzi, a gravitat în jurul acestei hidre malefice, catalizator social și politic.

Însă deși în alte state virusul a adus în Parlament dreapta nesănătoasă (este sănătoasă vreo dreaptă – dar vreo stângă?), în Italia Salvini, faimosul fost ministru de interne conservator de dreapta, apărut și pe coperta revistei TIME, pierde tot mai mult în sondajele electorale, pe lângă contactul cu realitatea, pierdut încă de când s-a lansat în politică. Ultima noutate: Salvini se gândește la o alianță în UE (sic!) cu partidele de extremă dreapta din Ungaria și Polonia. Dreapta e tot mai prezentă (a se citi: amenințătoare) în Europa și, în general, în lume, iar de asta măcar pescărușilor din Italia, dacă nu celor din toată lumea, ar trebui să le pese.

Pavel NEDELCU

Scriitor. Traducător. Critic literar. Locuiește în Italia din 2009. Licență în limbi străine și masterat în traducere la Università degli Studi (Torino). Redactor al revistei culturale LiterИautica. Publică în mod curent povestiri, cele mai cunoscute texte ale sale fiind cuprinse în volumul Treisprezece. Proză fantastică (2021). A fost premiat la mai multe concursuri de literatură, organizate de către PEN România (2016), revista Tribuna (2017), MNLR (2020), Cenaclul UBB/revista Apostrof (2020), etc. Recent a primit premiul al II-lea la concursul „Primul roman", organizat de Ed. Litera.

Echipa
Arhiva

ISTORIA VIE A LITERATURII ROMÂNE

 

NOUA LITERATURĂ

Printre calitățile povestirii semnate de Nicoleta BERARU se numără scrisul matur, savoarea, atenția stilistică și preferința pentru construcția clasică.

OPTm

CARTEA SĂPTĂMÂNII

Editura Universității din București, sept. 2021

Recomandată de

Cătălin D. CONSTANTIN

Ion Caramitru, la National, vorbind despre Shakespeare.

ART, 2021

Imagine în premieră din spectacolul Stupid Fucking Bird de Aaron Posner, adaptare liberă și non-conformistă, având ca punct de plecare Pescărușul lui Cehov. Regia - Răzvan Oprea. 

Premiera : 16 și 17 septembrie 2021, ora 19.30 , Sala Pictura a TNB

TREI, 2021

E V E N I M E N T

Facultatea de LITEREa Universității din București găzduiește cel de-al XIX-lea congres internațional, dedicat studiilor despre dansurile macabre și despre macabru în artă, în general. Deschiderea are loc pe 9 septembrie, la ora 12.30, la Sala de Lectură a Bibliotecii facultății.

Congresul este prezidat de Cristina BOGDAN, conf. univ. dr, prodecanul facultății.

LITERA, 2021

Recomandată de Ovidiu ȘERBAN

Litera, 2021

Recomandată de Doina RUȘTI

Corint, 2021

Muzeul Literaturii Române din București organizează o serie de evenimente dedicate lui Dante Alighieri, de la a cărui moarte se împlinesc 700 de ani.

Editura Paralela 45, 2020

Copyright © optmotive.ro