OPTm
nr.crt.

Domnul în costum cărămiziu

În adolescență vedeam uneori pe strada Plantelor, alteori pe lunga stradă Popa Soare, un domn cu părul lung, pieptănat pe spate. Era îmbrăcat într-un costum cărămiziu, cu vestă și cu o cravată cafenie. Domnul se plimba încet, de unul singur, cu capul în pământ. După ce am trecut de vreo trei ori, la date diferite, unul pe lângă celălalt, am început să-i dau bună ziua. Îmi răspundea cu voce politicoasă, oprindu-se din mers pentru câteva clipe.

Domnul în costum cărămiziu făcea parte din colecția mea de oameni ciudați care mă impresionau cu ceva, fiecare în felul lui. Mi-am închipuit că e pictor, deși n-avea barbă. După fruntea înaltă, ar fi putut fi și compozitor. Ceea ce îmi încurca presupunerile era figura lui ridată de soare cu ochi mijiți și nas gros, de țăran de la câmpie.

Când am cumpărat un volum de povestiri, în poza de pe coperta a patra l-am recunoscut pe domnul meu. De fapt, am cumpărat cartea datorită pozei. Numele autorului nu-mi spunea nimic, iar titlul cărții nici atât – Mistreții erau blânzi. Așadar, îl chema Ștefan Bănulescu! După ce i-am citit și recitit povestirile, l-am decretat maestrul meu secret. Când l-am revăzut, i-am spus apăsat „Bună ziua, domnule Ștefan Bănulescu!”, ceea ce l-a făcut să-mi și zâmbească odată cu răspunsul.

Câțiva ani mai târziu, îmi făceam lucrarea de diplomă în care era vorba și despre cărțile sale. Profesorul Eugen Simion mi-a sugerat să-i cer o vizită domnului Bănulescu, ca să-l întreb despre cărțile lui. Aveam obrăznicii de student, dar la gândul să-l vizitez pe maestru, tupeul meu s-a topit. I-am telefonat și am stabilit o zi și o oră. Când mi-a deschis ușa, autorul Cărții Milionarului îmi zice surprins-amuzat: „Păi noi ne cunoaștem, domnule!”

Cristian TEODORESCU

Prozator de referință, remarcat în plin optzecism cu volumul de povestiri Maestrul de lumini(1985), Cristian Teodorescu a avut o ascensiune remarcabilă, fiind autorul unui număr însemnat de romane și povestiri, printre care Tainele inimei (1988), Îngerul de la benzinărie (povestiri, 2002), Medgidia, orașul de apoi (2009), Cartea pisicii (2017) și București, marea speranță (2019). A primit Premiul de debut al Uniunii Scriitorilor (1986), Premiul Academiei Române (1990), Premiul pentru proză scurtă (1997) și Premiul pentru roman ale Uniunii Scriitorilor (2010), precum și alte premii ale unor ziare și reviste. Povestirile sale au fost traduse în Olanda, Franța, Statele Unite, Muntenegru, Polonia și Ungaria.

Echipa
Arhiva

 

PRINT 3⤓ PDF
Numerele tipărite

ISTORIA VIE A LITERATURII ROMÂNE

NOUA LITERATURĂ

Desigur, Liviu G STAN este un veteran al scrisului. A publicat deja câteva romane, cel mai recent fiind Salamandre. Însă textul de azi e diferit, se înscrie în alt trend, e noua literatură a lui Liviu G Stan. În general, proza lui emană de la primele fraze inteligență și știința scrisului, o grjă paternă față de poveste. În generația sa, aduce romanul elaborat, înnoitor în mod evident și ancorat în același timp în realitatea evenimentului și a știrii. Efuziunile lirice sunt întodeauna dublate de necruțătoarea privire a jurnalistului. Spre deosebire, aici lasă la vedere lumea interioară, Țăcăniții... e un text personal, tușant, de reconectare la lumea Brăilei, așa cum o știm din literatură.

Doina RUȘTI

OPTm

FILMELE REVISTEI

Evenimentul SĂPTĂMÂNII

Cristina BOGDAN, noua decană a Facultății de Litere, Universitatea din București. FELICITĂRI!

VOXA

reunește cărți, mai ales ceea ce-a apărut la Humanitas și Litera, cum ar fi „Povestirile" lui Ilf și Petrov în lectura lui Victor Rebengiuc sau povestirile lui E. A Poe in lectura lui Mihai Călin. Există și lecturi de autori.

 

AZI

de Ligia Pârvulescu

 

ca un personaj semi-tragic
care se lovește de rama tabloului,
dă-mi senzația supunerii față de evitabil
și devotamentul câinelui față de stăpanul cel crud atașamentul copilului față de mama care-l sugrumă în fașă și tremurul condamnatului în fața plutonului
lasă-mă doamne măcar azi
să fiu femeie
pentru că azi
am văzut un bărbat care mă iubea –
vedeam bine că m-ar fi primit
sub talpa lui.

 

LITERA, 2021

ART, 2020-2021 - toată seria, la promoție

În curând

O carte despre cel mai teribil experiment comunist - un frag. aici

Interviu cu Sandro Veronesi

 

 

 

Copyright © optmotive.ro