Revistă print și online

La Biennale di Venezia: Adina Pintilie, din nou în top

Proiectul "Tu ești un alt eu - O catedrală a corpului", al Adinei Pintilie, inclus în topul participărilor la Bienala de Artă de la Veneția în 2022, în presa națională și internațională.


Reprezentând România la cea de-a 59-a ediție a Expoziției Internaționale de Artă - La Biennale di Venezia 2022, proiectul "Tu ești un alt eu - O catedrală a corpului"/"You Are Another Me—A Cathedral of the Body", al artistei și regizoarei Adina Pintilie, se bucură de un ecou deosebit în rândul profesioniștilor din domeniul artei, precum și al presei naționale și internaționale. După ce a captat atenția reprezentanților media și a participanților la deschiderea expoziției, organizată în perioada 21 - 22 aprilie 2022 la Pavilionul României și în Noua Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică din Veneția, proiectul a fost inclus în clasamente și materiale de presă ce vizează cele mai apreciate participări naționale la actuala ediție a Bienalei.


Vogue"La Giardini, instalația video a premiatei regizoare Adina Pintile, de la Pavilionul României, a stârnit lacrimi și strigăte de "Bravissima!" printre vizitatori. Una dintre cele mai provocatoare lucrări din 2022 pentru abordarea sa autentică și lipsită de compromisuri a ideilor despre intimitate și corp, proiectul reprezintă punctul culminant al unor ani de cercetare și strânsă colaborare cu protagoniștii. Instalația pune în discuție ‘violența ideilor preconcepute de pune în discuție ‘violența ideilor preconcepute despre corp cu care creștem’ (potrivit artistei), urmărind relațiile complexe și fascinante ale trei cupluri, ale căror corpuri și dinamici intime există în afara ‘normelor’ și prejudecăților." (Charlotte Jansen)

La vernisajul expoziției "Tu ești un alt eu - O catedrală a corpului", organizat la Pavilionul României, au participat în calitate de vorbitori: Liviu Jicman, Președinte al Institutului Cultural Român, Diana Baciuna, Secretar de Stat în Ministerul Culturii, Andrei Novac, Secretar de Stat în Ministerul Afacerilor Externe, Attila Kim, Comisarul României pentru Bienala de Artă de la Veneția, curatorii Cosmin Costinaș și Viktor Neumann, alături de artista Adina Pintilie și protagoniștii proiectului - Laura Benson, Hermann Müller, Hanna Hofmann și Christian Bayerlein.
Attila Kim, Comisarul României pentru Bienala de Artă de la Veneția, a declarat: "Puține proiecte sunt la fel de profunde și au capacitatea de a pune România în lumina reflectoarelor așa cum o face expoziția Adinei Pintilie, prin estetica audio-vizuală și experiența imersivă oferită publicului. Cele două instalații din Pavilionul României și Noua Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică din Veneția se completează într-un mod impresionant, expunând în contextul Bienalei o perspectivă universal valabilă asupra intimității și corporalității, care se remarcă prin promovarea diversității și a incluziunii. Un mesaj puternic pe care țara noastră îl transmite pe scena internațională a artei contemporane, ce vizează celebrarea corpului și a conexiunii umane dincolo de preconcepții. Ne bucurăm totodată că, prin prezența Adinei Pintilie, România participă la această ediție a Bienalei, în care au fost invitate să ia parte mai multe artiste ca oricând, cu cel de-al doilea solo show feminin din istoria sa, după expoziția Getei Brătescu, din 2017."

Potrivit Dianei Baciuna, Secretar de Stat în Ministerul Culturii, "participarea României la Bienala de la Veneția este o tradiție, de mai bine de un secol, fiind una dintre principalele manifestări din domeniul artelor vizuale, iar misiunea acesteia trebuie dezvoltată de la an la an. Într-o perioadă în care umanitatea este supusă unor grele încercări, arta și cultura rămân vocile sufletului și ale creației. Sute de artiști din 80 de țări și-au deschis expozițiile, vernisaje ale încrederii că drepturile și libertățile, dar mai ales libertatea de exprimare, sunt garantate. Le mulțumesc Adinei Pintilie și curatorilor Cosmin Costinaș și Viktor Neumann pentru proiectul extraordinar care transformă, pentru următoarele șapte luni, Pavilionul României într-o casă a artei contemporane."

Președintele Institutului Cultural Român, Liviu Jicman, a afirmat: "România este singura țară care are posibilitatea de a-și prezenta expoziția națională la Bienală în două spații diferite: în Giardini della Biennale, în pavilionul național, și la sediul Noii Galerii a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția. Aici, vizitatorii vor fi invitați într-o călătorie în realitatea virtuală, care îi va aduce mai aproape de înțelegerea problematicii abordate de echipa artistică a proiectului. Suntem așadar onorați că ICR susține proiectul câștigător de anul acesta și, în plus, găzduiește extinderea acestuia din Pavilionul României." 

Instalația VR a fost dezvoltată în colaborare cu echipa de VR design a Augmented Space Agency (Ciprian Făcăeru, Sabin Șerban și Dan Făcăeru) și partenerul academic al proiectului - UNATC Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L. Caragiale".

Andrei Novac, Secretar de Stat în Ministerul Afacerilor Externe, a menționat: "Avem onoarea să celebrăm astăzi deschiderea celei de-a 59-a ediții a Expoziției Internaționale de Artă – La Biennale di Venezia și să îi felicităm pe artista Adina Pintilie și pe curatorii Cosmin Costinaș și Viktor Neumann pentru proiectul "Tu ești un alt eu - O catedrală a corpului". Proiectul utilizează arta ca instrument pentru a crea un spațiu dedicat unei comunități primitoare și incluzive, într-o lume diversă. Instalațiile audio-video explorează corpul uman ca sursă centrală de fascinație permanentă, reunind diferite fațete ale identității. "Tu ești un alt eu - O catedrală a corpului" reprezintă o experiență extraordinară, atât intimă, cât și profundă, generată de atitudinile în plin proces de schimbare față de corporalitate și interpretarea corpului uman."

"Tu ești un alt eu - O catedrală a corpului" marchează următoarea etapă a programului de cercetare multi-platformă asupra intimității inițiat de Adina Pintilie în 2010 și lansat public în 2018 cu lungmetrajul "Touch Me Not", câștigător al Ursului de Aur la Festivalul Internațional de Film de la Berlin. 

Pentru ediția din 2022 a Bienalei Artă de la Veneția, artista reimaginează Pavilionul încărcat de istorie al României ca pe o "catedrală" contemporană, care încurajează deschiderea către experiențe diferite ale corporalității și viziuni diferite asupra lumii. Proiectul propune noi posibilități de a vedea, de a gândi și de a relaționa, ce destabilizează retoricile vizuale și politicile convenționale ale privirii, generând noi experiențe epistemologice și transformatoare. Expoziția poate fi vizitată de către public până în data de 27 noiembrie 2022.

mai mult aici

Georgiana Petcu

în același număr