OPTm
nr.crt.

Cărți pe scurt

O capodoperă a ficțiunii istorice

Antonio Scurati - M. Fiul secolului, LITERA, 2022

O poveste fără cusur, despre Benito Mussolini , romanul , aproape un

„thriller politic..." (Die Zeit) , este în primul rând povestea unui inadaptat și a a unui oportunist, din punctul său de vedere. Nu ascensiunea fascismului contează aici, cât mecanismele unei crize, în multe puncte asemănătoare celei pe care o traversăm. Personajul se erijează în reprezentat al proscrișilor, al renegaților, prevalându-se de o ideologie consolatoare. Mussolini apare aici ca forță a marginalizării, fiind un fost lider socialist înlăturat de partidul său, directorul unui mic ziar de opoziție, un agitator politic neobosit.

Romanul a primit Premiul Strega și a fost tradus în 40 de țări.

Nobel

Abdulrazak Gurnah - Abandon, LITERA, 2022

Abandon este primul roman pe care editura Litera l-a ales dintre creațiile lui Abdulrazak Gurnah, recentul laureat al Premiului Nobel. Este o poveste de dragoste, un fel de hartă a emoțiilor, care însoțesc nu doar întâlnirea dintre doi oameni, ci și un spațiu pe cât de exotic inițial, pe atât de familiar pe măsura trecerii timpului. Rememorarea, cu toate exagerările ei, în bine și în rău, amplifică întotdeauna povestea, iar aici amănuntele au rolul principal. Acțiunea se petrece la sfârșit de secol al 19-lea, iar în prim-plan se află pasiunea cu toate forțele ei ascunse.

Esențial

Anand Giridharadas - Învingătorii iau totul. Cum ne înșală elitele pretinzând că vor să schimbe lumea, ART, 2022

O carte recent apărută, Învingătorii iau totul analizează o latură subtilă a abuzului de putere în lumea actuală. Artificiozitatea instituțiilor filantropice, programele sociale de fațadă, formele fără fond sunt prezentate cu empatie și în detalii spectaculoase. Bill Gates a scris despre carte că dă dovadă de devotament față de justiția socială, iar Financial Times o consideră cea mai bună carte de critică a elitei globale, „incitantă și bine documentată despre cei care generează la nivel pur teoretic schimbarea socială."

PEN Open Book Award/ 2022

Rebecca Hall - Wake: The Hidden History of Women-Led Slave Revolts, Simon & Schuster, 2021

În parte grafic, în parte autobiografic, romanul Wake: The Hidden History of Women-Led Slave Revolts, de Rebecca Hall, spune tuturor drama femeilor de culoare care au organizat revolte pe vasele de sclavi care le transportau înspre Americi. Înscriindu-se în categoria literaturii traumei, acest volum este inspirat din viața de familie a scriitoarei și atinge situația femeilor care mai degrabă au fost torturate și omorâte decât ținute în captivitate. Vorbind despre obscura istorie a colonialismului, romanul aduce dovezile unei crime împotriva umanității.

Costa Book Award/ 2022, câștigător la secțiunea Biografii

John Preston - Fall: The Mystery of Robert Maxwell, Penguin, 2021

Fall: The Mystery of Robert Maxwell, de John Preston, analizează suspecta dispariție a lui Robert Maxwell, făcând apel la elemente din viața acestuia. De la copilăria evreului din Europa de Est, până la debarcarea triumfală în anul 1991 pentru a cumpăra ziarul newyorkez Daily News, biograful caută să pună în evidență suișurile și coborâșurile existenței unuia dintre cei mai ambițioși și lacomi oameni.

Florin SPĂTARU

Florin Spătaru (n. 1983) a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine din cadrul Universității din București. A câștigat concursuri literare în Franța și a fost publicat în Nouvelle Quinzaine littéraire din Paris. A publicat în revistele Argos, Dilema Veche și în Revista de povestiri.

Echipa
Arhiva
Declarația 230

Nu uitați!

Vă rugăm să ne puneți pe lista voastră, la redirecționarea a 3.5% din impozitul pe venit prin completarea DECLARAȚIEI 230 . Puteți descărca formularul în format PDF de aici). Trebuie trimisă până pe 25 mai 2022, la ANAF sau ne puteți trimite formularul 230 scanat/fotografiat, la adresa contact@optmotive.ro

PRINT 26⤓ PDF
Numerele tipărite

confesiuni vizual literatură interviuri topuri debut istorii opinii

NOUA LITERATURĂ

 

Adept al tematicii tradiționale, Daniel Antohe pare preocupat de înnoirea stilistică, oferind o povestire curgătoare și o reală plăcere epică.

OPTm

FILMELE REVISTEI

Cartea săptămânii

I put a spell on you (Allex Trușcă). Recomandată de Alexandru Lamba

 

DRACULA

Ambasada Irlandei dă startul unei expoziții inedite: Bloodlines: Dublin to Transylvania, the making of Bram Stoker’s Dracula. La vernisaj participă Excelența Sa, Dl. Paul McGarry,

ambasadorul Irlandei, la București.

Evenimentul, găzduit de Castelul Bran, se va întinde între 12 mai și 12 noiembrie 2022.

Curator: Cătălin D Constantin, antropolog, profesor la Facultatea de Litere din București.

Allex Trușcă ne cheamă să citim în parc

Bursa subiectelor

Ai citit un roman românesc recent? Trimite un rezumat foarte scurt pentru rubrica Despre ce?

Tracus-Arte, 2022

Fragment din harta Manuscrisului fanariot

Patru scriitori Litera au făcut mâncare pentru Atena TV., iar acum își fac planuri pentru un restaurant literar. Radu Găvan, Ligia Pârvulescu, Cristi Nedelcu, Florin Spătaru.

Copyright © optmotive.ro