Revistă print și online
TNB pregătește pentru luna noiembrie un spectacol de top: "Nora" de Henrik Ibsen, în regia lui Chris Simion-Mercurian. Este o coproducție Teatrul Național “I.L. Caragiale" - Asociația Culturală "Grivița 53", ca parte din proiectul G53 Sens Unic - GRIVITA 53 - primul teatru construit de la zero", finanțat din granturile SEE 2014-2021, în cadrul programului RO-CULTURA.
Dramaturgia din a doua jumătate a secolului XIX se depărtează de temele naționale și eroice abordate de către romantici. Acum ia naștere teatrul de idei, inaugurat de norvegianul HENRIK IBSEN (1828-1906). Dramaturgul urmărește un conflict interior, care evoluează de la o stare de tensiune camuflată spre o izbucnire devastatoare. Personajele sunt simbolice, fiecare întruchipând un principiu, o idee. Dintre dramele ibseniene amintim Stâlpii societății, Nora, Rața sălbatică, Constructorul Solness.
În Nora, scriitorul pune problema libertății individuale: personajul titular refuză rolul pe care i l-a destinat societatea și își asumă riscurile libertății.
"M-am întors în sala unde am debutat, sala Atelier a Teatrului Național București. Au trecut 20 de ani ca o respirație. Sunt emoționată. De această dată întâlnirea este pe un text major al unui clasic pe care-l montez în premieră: Nora. Deși este scris acum aproape 150 de ani, își păstrează forța unui manifest, iar Henrik Ibsen rămâne de departe un dramaturg modern și necesar. Nora nu este doar o poveste despre o relație de dragoste abuzivă, ci este o demonstrație axiomatică a faptului că omul are nevoie de minciună pentru a trăi. Până când? Care e limita? Cine o stabilește? Societatea? Prejudecățile? Nevoia de adevăr a sinelui? În spatele a tot ceea ce a scris Ibsen există o îndrumare sau o încurajare de a fi mai bun și de a deveni conștient de propria-ți identitate ca individ. Omul are puterea de a hotărî pentru sine și este responsabil pentru tot ce se întâmplă în viața sa. Omul este mai presus de societate și are libertatea să lupte pentru salvarea sa. Nora este un text iconic care mi-a permis construcția unui univers extrem de fragil, special, vulnerabil, actual în care veți putea intra începând cu sfârșitul acestei luni." (Chris Simion-Mercurian)
Distribuție
Nora: Irina Movilă
Torvald Helmer: Ioan Andrei Ionescu
Avocatul Krogstad: Șerban Pavlu
Christine Linde: Amalia Ciolan
Doctorul Rank: Mihai Munteniță
Copii / Doctori:
Bianca Marinescu
Geo Vișan
Robert Herea
Chris Simion-Mercurian
Traducere: Radu Polizu-Micșunești, Florin Murgescu și Chris Simion - Mercurian
Regie: Chris Simion - Mercurian
Scenografie: Maria Miu
Coregrafie: Ioana Marchidan
Muzica originală: Călin Țopa
Lighting design: Alin Popa
Video design: Constantin Șimon
Regia tehnică: Silviu Negulete, Iulian Bălan
Sufleor: Camelia Moise
Data premierei: 25.01.2024
Durata: 2 h / Pauză: Nu
Bilete
50 lei
30 lei
Spectacol prezentat în cadrul Festivalului Național de Teatru 2024
Proiectul G53 SENS UNIC este co-finanțat de Ministerul Culturii.
Parteneri ai proiectului: ARCUB, Garanti Bank, Aqua Carpatica, CBRE, Lemon.
După un debut fulminant în rolul Ofeliei, din Hamlet-ul lui Liviu Ciulei, Adriana a jucat în Danaidele (r. Silviu Purcărete), apoi în filmul lui Coppola, Youth Without Youth (2007), alături de Tim Roth. Realizator TV, prezentatoare de emisiuni, printre care și a Jurnalului Cultural, de pe TVR, Adriana a întrerupt câțiva ani activitatea actoricească, revenind în ultima vreme cu mai multe roluri consistente în teatrele de avangardă bucureștene.