OPTm
nr.crt.

Beirut, mon amour

Anca CHEAITO - Confesiuni - nr. 17 / 15 iunie, 2020

Beirutul este mic prin comparație cu Bucureștiul, dar frumusețea capitalei libaneze este frapantǎ. Ca tot Libanul de altfel, nu prea poți sǎ-l descrii, trebuie sǎ-l trǎiești. Nu seamǎnǎ cu nici un oraș. Nadia Tuéni a scris o poezie despre Beirut unde spunea : Elle est mille fois morte, mille fois revécue. Este imposibil sǎ nu iubești Beirutul, un oras magic, derutant, fascinant.

Cu cậteva ruine, care mai amintesc de un trecut furtunos, vei ȋntậlni un oraș elegant și bogat.Vechiul Beirut este dificil de gǎsit printre construcțiile moderne. Pare un oraș grǎbit sǎ ȋntoarcǎ spatele trecutului sǎu dureros și să ȋmbrǎțișeazǎ cu toată ȋncrederea viitorul. Există un amalgam de stiluri care fac din Beirut un oraș ȋn cǎutarea identitǎții. Aici și este frumusețea lui: este un amestec de oriental și occidental.

Ca emblemă a orașului, Marea Moschee Mohammad Al-Amin, din centru, este acoperitǎ cu piatrǎ galbenǎ și deține o cupolǎ de azur. În apropiere vei gǎsi Eglise Saint Louis des Capucins, La Cathédrale St Elie (construitǎ în 1829 ), apoi La Cathédrale Orthodoxe de St Georges. Aceasta este a fost construitǎ ȋn  1749, iar la subsol se aflǎ un muzeu care ne ajutǎ sǎ descoperim  vestigiile a trei alte biserici, una fiind datatǎ din anul 551 .

Ȋn acest oraș sunt tot atậtea moschei cật biserici și cred cǎ este singurul loc din Orient (alǎturi de  Ierusalem) unde poți auzi ȋn același timp vocea muezinului și sunetul clopotelor de la bisericǎ.

Și bineînțeles dacǎ vii la Beirut este greu sǎ reziști gastronomiei libaneze. La fiecare colț, te așteaptă un restaurant, cu mâncare pentru toate prețurile și pentru toate papilele gustative…

Și bineȋnțeles dacǎ ești la Beirut nu poți sǎ nu amintești restaurantele pe care le ȋntậlnești la tot pasul, renumite pentru celebrele specialitǎți libaneze, fie cǎ este vorba de gastronomia mediteraneanǎ, desprte dulciurile orientale, cu parfum de flori de portocal sau trandafir, sau despre cafeaua cu aromă de cardamom.

Tot ȋn centru vei gǎsi cartierul Saifi, un cartier emblematic cu edificii noi dar de inspirație orientalǎ, nota arhitectonică definitorie și care dă identitatea orașului.  Aici vei ȋntậlni magazine de lux  și galerii de artǎ. La Beirut, Le Souk nu are decật numele unei piețe orientale, pentru cǎ totul este modern. Ca sǎ vezi un Souk vechi trebuie sǎ mergi la Tripoli sau la Saida. Și nici acolo nu vei gǎsi adevǎratul, pitorescul souk pe care-l cunoaștem noi din cǎrți, care ne-a fermecat prin exotismul oriental.

Libanul aleargǎ  grǎbit spre occident. Nu simți cǎ te afli ȋntr-o țarǎ arabǎ.  Ȋn configurația sa urbanǎ și arhitecturalǎ Beirutul este un oraș occidental, cu străzi aglomerate și uneori exotice: Strada Hamra, o stradǎ foarte cunoscutǎ, celebrǎ, animatǎ zi și noapte, Strada Gouraud, mult mai calmǎ, orientatǎ mai mult spre trecut, cu sublimele construcții din altǎ epocǎ. Aici poți simți cu adevǎrat sufletul Beirutului vechi.  Cậnd spui Beirut spui o plimbare pe Corniche, la malul Mediteranei.

Beirutul nu are parcuri. Dacǎ vrei sǎ te plimbi ȋn naturǎ trebuie sǎ pǎrǎsești orașul sǎ mergi spre munte. Dar te poți plimba la malul Mediteranei. Ȋn plus, ȋn timp ce te plimbi, poți admira ȋn depǎrtarea crestele acoperite de zǎpadǎ ale Muntelui Liban. Ȋn Liban ȋn aceeași zi poți merge dimineața la ski și dupǎ masǎ la plajǎ. 

Tot de pe Corniche poți admira celebra  Grotte aux pigeons, numitǎ și Raouché. Este o piatrǎ foarte mare care iese din valuri, erodatǎ de vậnt, ploi și de apa sărată a mării.

Vei gǎsi la Beirut trei muzee mari, Muzeul Sursock, Muzeul Universitǎții Americane și Muzeul Național - care adǎpostește  sarcofagii, mozaicuri, statuete și bosoreliefuri inedite. Ȋn acest muzeu se aflǎ cea mai mare colecție de sarcofagii din lume, printre ele aflându-se și cel al regelui Ahiram.

Beirutul este un veritabil simbol al istoriei Libanului, e frumos, e haotic, simți dorința sǎ trǎiești din plin, are oameni care te primesc cu o ospitalitate fǎrǎ limitǎ, mereu cu zậmbetul pe buze. La Beirut totul este posibil. Se vorbește mult (de toate: politicǎ,modǎ, film, evenimente...) se vorbește tare, se rậde, se claxoneazǎ mult,  se fac ȋntậlniri care pot dura pậna ȋn zori de zi. Existǎ o viațǎ nocturnǎ intensă.

Despre Beirut poți sǎ vorbești ore ȋntregi, daca vrei amǎnunțit. Fiecare colț are istoria lui mai veche sau mai nouǎ, poveștile lui, anecdotele lui.

Și încă ceva: la Beirut vei auzi  vorbindu-se ȋn trei limbi deodată. Libanezii vorbesc un amestec de francezǎ, englezǎ și arabǎ. Deci, aici nu ai probleme dacǎ nu cunoști limba arabǎ. Nu am cunoscut pậnǎ ȋn prezent pe nimeni căruia să nu-i fi plăcut Beirutul, să nu fi fost fascinat de petecul ǎsta de pǎmậnt.

Anca CHEAITO

Echipa
Arhiva

ISTORIA VIE A LITERATURII ROMÂNE

(Anii 90. Anii 2000: 1998-2005. Anii 2005-2007. Anul 2008-2009. Anii 2009-2011. Anul decăderii - 2012. Prin cenușa imperiilor - 2013-2019.)

PS. Vă așteptăm cu amintiri, opinii, comentarii - să scriem împreună istoria literaturii postdecembriste.

Noua Literatură

Isabel VINTILĂ este legată de avangardă printr-o exegeză asupra operei lui Naum și cunoscută în mediile literare pentru eseuri și proză scurtă. Romanul la care lucrează acum propune o poveste exotică, o parabolă, în centrul căreia se află niște femei și-un personaj bizar. Imaginarul ei mizează pe latura vizuală, pe un topos declarat oriental, cu morfologii suprarealiste. Foarte atent lucrat, fragmentul de proză, publicat mai jos, la rubrica Noua literatură, dovedește observație prozistică și cultură, dar și un evident atașament față de poveste, ceea ce promite și arhitectură epică de rezistență. Dar asta vom vedea abia când îl termină. Portrete convingătoare, flux narativ cu accente lirice și bio-flashuri, cu încărcătură psihologică - iată numai câteva dintre atuurile povestirii Păsărarul.

Pentru a continua aventurile acestui neobișnuit personaj, Isabel stă uneori pe treptele unei case, unde am întâlnit-o și eu într-o dimineață, și vorbește cu spiritele.

 

Doina RUȘTI

 

 

Cartea săptămânii

Povestea cu elefantul vizirului

de Ivo Andrić

Recomandată de

Catrinel POPA

 

Târgul Cărții

O cronică de Alexandra Niculescu

 

 

Adriana IRIMESCU (Titieni) în Livada de vișini

 

NOUTĂȚI

 

 

Mircea CĂRTĂRESCU

favorit la Premiul Nobel pentru literatură

 

 

 

Festivalul de Teatru de la Sibiu continuă

ediția 2020

 

 

 

Mario Vargas Llosa – Jumătate de secol cu Borges

Eu pândesc fiecare carte nouă a lui Vargas Llosa, sunt dependentă, chiar dacă Tiempos recios (Vremuri grele), precedentul lui roman, a fost doar o umbră a altor cărți de-ale lui, tot nu mă las, știu că ceva sclipitor găsesc până la urmă.

Mulți scriitori au simțit nevoia să fie aproape de Borges, pe toți i-a atras ca un magnet, și toți au scris despre întâlnirile lor (primul care îmi vine în minte e Alberto Manguel, cu Sfârșitul bibliotecii mele, practic o odă adusă cărții și lui Borges). Ca o avanpremieră, a apărut în ziarul El país un interviu întreg luat de Vargas Llosa lui Borges, în ’81 - interviu care face parte din carte. Ce mi-a atras atenția din discuția lor savuroasă: Borges nu avea cărți de-ale lui și nici despre el în bibliotecă. Îi plăcea să recite versuri din Emilio Oribe. N-a suportat să citească Bâlciul deșertăciunilor. Susținea superioritatea prozei scurte față de roman, care, după el, este un gen canibal, ce înghite toate celelalte genuri.

Dialogul lor a avut și momente amuzante, ca secvența despre originea cuvântului ciocolată. Dar a atins și teme mai serioase, ca naționalismul (împotriva căruia Vargas Llosa a luptat întotdeauna). Și da, s-a ajuns totuși și la milongas, despre care a Borges a scris atâta! Deci: eu aștept cartea.

APARE pe 18 iunie!

 

Alexandra NICULESCU

 

 

 

În numărul acesta semnează

 

 

Recomandări OPTm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cronică de Anca Eftenie

 

BOTANICA

lui Sim. Fl Marian

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anul BEETHOVEN

 

Liviu Szoke recomandă cărți cu greutate

plus o cronică

 

 

 

CU AROME DE TIPAR

 

 

 

 

BESTSELLER

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inscrierile pentru Conferința de Antropologie Urbană, ed a 6-a,

- se prelungesc până pe 1 iulie. Mai multe informații, pe pagina conferinței, Muzeul Municipiului București (Palatul Suțu)

 

 

EDITURA UNIVERS

ARE CELE MAI MARI REDUCERI

 

 

 

 

 

 

Pe SCENA 5, la Iași un spectacolul-lectură: Sindromul Quijote de Carmen DOMINTE, (regia: Radu Ghilaș). Carmen a publicat teatru și în OPTm

 

 

 

Copyright © optmotive.ro