OPTm
nr.crt.

Cuvântul-cheie este Frica

 

Îmi iubesc profesia și niciodată nu mi se pare că fac suficient cât să zic că este ok, că azi am dat tot, că am făcut tot. 

Șocul pandemiei mi-a arătat încă o dată cât bine sau cât rău poate face omul de la catedră, cât de multe gânduri, planuri, perspective pornesc exclusiv de la el (indiferent de vârsta de formare, de la grădiniță până la doctorat), că, în fapt, impactul spiritual al profesorului este decisiv în viața fiecăruia dintre noi. 

N-aveți decât să spuneți că fac poezii, că nu e chiar așa etc. Nici nu trebuie să mă uit la bucuria cu care copilul meu mergea la grădiniță. Mă gândesc la mine și mă cutremur la cum aș fi fost acum dacă. 

Dacă în fiecare etapă a formării mele nu aș fi întâlnit oameni la catedră care m-au ajutat să cresc, să nu mă pierd prea tare, mi-au deschis ochii într-o direcție sau alta. Profesorilor pe care i-am întâlnit le datorez faptul că sunt în stare azi să mă echilibrez singură, să fiu onestă în primul rând cu mine însămi, încă o dată, să nu mă pierd. Și nu, nu am urmat acele școli înalte, excepționale, extraordinare. Am urmat școli normale, cu profesori în care simțeam pulsând omenescul, uneori prea omenescul. 

Și da, am întâlnit și un prof de mate care nu știa când să se oprească, o profă de franceză să-i zicem rătăcită. Am văzut și isterizări ale profilor în fața propriei neputințe, îmi dau seama azi. Mi-i amintesc și pe ei și îmi dau seama că m-am format și în ciuda lor. 

Dar de la grădiniță și până am ajuns eu însămi la catedră am văzut foarte multă pasiune, foarte multă renunțare la sine. Dar ce mai este sinele în afară de perpetuă învățare și transformare?. Iar pasiunea aceasta, renunțarea aceasta au rezistat cumva instinctiv, ca și cum n-ai ști să faci altceva când zi de zi, aproape oriunde te-ai uita, vezi înălțându-se din propriile eșcuri ura cea de toate zilele.


De la bordel la cârciumă

Îmi amintesc jena cumplită cu care am intrat la clasă de atâtea ori după vreo năstrușnicie a ceea ce în România se numește „politician”. Unul i-a zis, de exemplu, unei profesoare „Doamnă, dumneavoastră sunteți plătită la oră!” sau alteia, cu ignoranța unei mături: „Doamnă, dumneavoastră aveți 18 ore pe săptămână. Eu lucrez 18 ore pe zi!”. Nu ne mai mirăm că același politician e convins că despre păpădie sau Herodot poți învăța și pe wikipedia. Un alt politician, de data aceasta de pe meleaguri oltenești, a mers într-un colegiu cândva de elită în România și care a și produs destine dintre cele mai relevante, a spus că el a fost elev mediocru și uite ce-a ajuns: dom’ primar. Arestat mai târziu pentru fapte de corupție, dar astea-s detalii. 

De când cu pandemia, văzând lipsa de civism, de educație a multora dintre noi, mi-am zis că acum e momentul să înțelegem că totuși educația ne-ar scuti de multe probleme de sănătate. Acum toată lumea poate să vadă limpede ce tari de cap sunt mulți, câți bani în comunicare trebuie bagați, iar mulți să nu priceapă, alții să creadă că profesorul are ceva cu ei, că știe el că e o conspirație a profesorilor contra copilului său, că profesorul e prost etc. și să te miri exasperat ce e așa de greu să priceapă cineva că trebuie să stea la o oarecare distanță, să își acopere și gura și nasul, să se spele pe mâini. Ce mare filozofie? Ce e așa de greu? (sună cunoscut, nu?). Dar, chiar așa, de ce-ai investi în educație, când ai poliție și spitale, când e mai ieftin să repari decât să construiești, când pare că numai cei mai nevolnici se resemnează cu un post în învățământ?


Acum e momentul mi-am zis și iar am greșit

De fapt, am început vara sub înaltele considerațiuni stereotipe ale unui tânăr absolvent de liceu și o încheiem sub o ploaie de minciuni și jigniri ale politicienilor care rămân totuși originali, confundând școala cu o cârciumă (nu, nu este niciun abuz de interpretare aici), care mint și care fac ce știu ei mai bine: taie ore de la educație.  

 

Xenia NEGREA

Este lect. univ. dr. habil. la Universitatea din Craiova. A scris și a publicat impresii despre literatură, perspective asupra expresionismului și postmodernismului, fiind preocupată de autenticitate, credibilitate, idei de dincolo de prejudecăți.

Echipa
Arhiva

ISTORIA VIE A LITERATURII ROMÂNE

(Anii 90. Anii 2000: 1998-2005. Anii 2005-2007. Anul 2008-2009. Anii 2009-2011. Anul decăderii - 2012. Prin cenușa imperiilor - 2013-2019.)

PS. Vă așteptăm cu amintiri, opinii, comentarii - să scriem împreună istoria literaturii postdecembriste.

NOUA LITERATURĂ

Allex Trușcă din nou în OPTm, cu o povestire numai bună de citit pe plajă:)

CARTEA SĂPTĂMÂNII

Poemul Erotocrit

de  Vincenzo Cornaro

Ilustrat de Petrache logofătul.Transcriere de Gabriel Ștrempel și Gabriela Dumitrescu.

Editura EXCELENȚA PRIN CULTURĂ, 2016, prin Libris

Recomandată de Doina RUȘTI

 

Bogdan Tănase citind despre literatură

 

 

 

 

 

Alexandra NICULESCU recomandă

Isaac ROSA – Tiza Roja (Cretă roșie)

Isaac Rosa a devenit cunoscut prin romanul  ¡Otra maldita novela sobre la guerra civil! și a a primit premiul* Rómulo Gallegos cu El vano ayer.* Volumul prezent adună cele mai bune povestiri publicate de el în diverse medii (sunt peste cincizeci) și vorbesc despre viața din Spania recentă. Una dintre ele ne arată biografia cuiva pornind de la facturile primite, iar alta vorbește despre alergăturile părinților și rutina care ar putea fi a oricui, de fapt. Scriitorul își prezintă singur cartea: "scriu despre confuzia cu care trăim toți și despre eforturile pe care le facem ca să interpretăm și să reparăm ce-am stricat și să ne imaginăm alternative."

 

NOUTĂȚI

 

 

O carte recomandată de Stelian ȚURLEA, Mediafax

 

 

 

Bani negri (pentru zile albe). Un serial HBO, semnat de Daniel Sandu.

 

Fotografiile Biancăi ZBARCEA

Împrumut colorația criptică a celor ce trăiesc printre bălării și betoane. Nu-s de aici. Imit 100 de voci în 5 minute, dar niciuna nu este a mea, caut înălțimea la care să mă-nfig între vocea crainicului tv și vocea din reclamele radio.

(Andrei DósaAdevăratul băiat de aur)

 

 

„În vise și fantezii, marea sau orice apă mai mare reprezintă inconștientul. Aspectul matern al apei coincide cu natura inconștientului, întrucât aceasta (în măsură mai mare la bărbat) poate fi considerat mama sau matricea conștiinței."

Carl Gustav Jung - Simboluri ale transformării

 

 

 

 

 

 

 

 

Conferința Internațională de Mitologie și Folclor, unul dintre cele mai selecte evenimente ale Universității din București, se va ține anul acesta online. Este organizată de Facultatea de Limbi și Literaturi Străine și a ajuns la ediția a VII-a.

Conferința este patronată de Conf. univ. dr. Maria-Luiza DUMITRU OANCEA, Prof. univ. dr. Ramona MIHĂILĂ, Prof. univ. dr. habil. Ileana MIHĂILĂ, Conf. univ. dr. Ioana-Ruxandra FRUNTELATĂ și Conf. univ. dr. Onorina BOTEZAT

Înscrieri

mythology.folklore20\@gmail.com

 

 

 

 

 

 

Ioan CRISTESCU, despre Alice Voinescu, la Cultura in direct, MNLR

 

 

 

 

 

Anul BEETHOVEN

Copyright © optmotive.ro