OPTm
nr.crt.

Un top al albumelor punk timpurii

Am vorbit, în mai multe rânduri, despre miza curentului punk în cadrul general al rock-ului. Atunci când a apărut, pe la mijlocul anilor ’70, punk-ul era mai puțin o subcultură bine articulată filosofic și mai mult expresia unei revolte sociale difuze. Reprezentanții clasei muncitoare din America și din Marea Britanie nu se regăseau în vălurile alambicate întinse de universul psihedelic al rock-ului devenit „clasic”, al anilor ’60, așa că aceștia și-au inventat propria iconografie, în răspăr cu valorile rafinate de tip flower power. Nu amorul liber, ci rezistența la autoritate a devenit calul de bătaie. De aceea punk-ul a și îmbătrânit urât și s-a transformat, aproape peste noapte, într-o caricatură, precum orice expresie avangardistă. Atunci când îți propui demantelarea întregii texturi sociale a unei comunități, eșecul te expune ridicolului. Când ratezi însă în dragoste, devii un erou, chiar dacă nu unul al timpului nostru.

Totuși, pentru că sunt un om blestemat cu stigma fidelității, am rămas credincios unui număr de trupe pe care le ascultam în perioada liceului și, pentru a vă deschide apetitul de frondă muzicală, îmi permit să vă prezint un mic top al albumelor punk din primul și din al doilea val, toate menite să vă convingă de ce curentul își merită pe deplin postexistența de zombie cultural insolit. Toate datează din perioada 1974-1979, adică din epoca timpurie a fenomenului: o extindere a intervalului ar genera mai multe controverse, pentru care nu am spațiu pentru moment.

7. Talking Heads: 77 (1977) - Talking Heads. Între altele, un asasin pasionat de limba franceză este de-a dreptul ultragiat de lipsa de politețe a semenilor. What’s not to like? Piesa favorită: Psycho Killer.

6. Ramones (1976) - Ramones. Primul și cel mai agresiv dintre albumele celebrei trupe new-yorkeze. Bucata preferată: Blitzkrieg Bop.

5. The Clash (1977) - The Clash. Publicul se întâlnea pentru prima dată cu fenomenul Joe Strummer. Piesa favorită: I ’m So Bored with the U.S.A.

4. Damned-Damned-Damned (1976) - The Damned. Produsul inaugural al punk-ului britanic, repede eclipsat însă de Pistols, în pofida eforturilor lui Dave Vanian. Bucata preferată: New Rose.

3. Horses (1975) - Patti Smith. Probabil actul de naștere al punk-ului american, o capodoperă a avangardei muzicale. Piesa favorită: Redondo Beach.

2. Never Mind the Bollocks, Here ’s the Sex Pistols (1977) - The Sex Pistols. Pur și simplu, cel mai influent album punk ever. Bucata preferată: No Feelings.

1. Pentru a acționa eu însumi anarhic și a-mi încălca propriile reguli abia fixate, poziția de frunte îi revine albumului The Stooges, scos pe piață în 1969 de trupa lui Iggy Pop, The Stooges. În absența acestui produs discografic timpuriu, nu s-ar fi putut coagula aproape nimic din scena punk a anilor ’70. Piesa favorită: I Wanna Be Your Dog.

Cătălin GHIȚĂ

Prof. univ. dr. hab. la Facultatea de Litere a Universității din Craiova, coordonator de doctorate, membru al BARS (British Association for Romantic Studies), Cătălin a publicat și editat peste 20 de volume, apărute în țară și în străinătate. Membru PEN, USR.

Echipa
Arhiva

ISTORIA VIE A LITERATURII ROMÂNE

(Anii 90. Anii 2000: 1998-2005. Anii 2005-2007. Anul 2008-2009. Anii 2009-2011. Anul decăderii - 2012. Prin cenușa imperiilor - 2013-2019.)

PS. Vă așteptăm cu amintiri, opinii, comentarii - să scriem împreună istoria literaturii postdecembriste.

NOUA LITERATURĂ

Cu o mare disponibilitate pentru schimbarea registrelor epice, când confesivă, când în ipostaza de narator obiectiv, Florentina Ionescu dovedește în toate situațiile o predispoziție spre analiza sociologică și aptitudini de constructor epic.

OPTm

CARTEA SĂPTĂMÂNII

 

 

Recomandată de Cristina BOGDAN

TACT

 

 

CĂRȚI NOI

 

 

Unul dintre cele mai bune romane contemporane, apărute în ultimii ani. (Doina Ruști)

LITERA

 

 

 

 

 

Pe lista scurtă pentru EBRD Literature Prize, cartea semnată de Krisztina Tóth (Ungaria) este compusă din 30 de povestiri despre marginalizați, a căror acțiune se întinde pe mai multe epoci istorice. Legăturile epice inteligente și naturalețea scrisului sunt două dintre reușitele cărții.

 

 

O carte inedită, dincolo de granițele vieții.

 

Polirom

 

 

 

 

 

 

NU UITAȚI

de Scena digitală

 

Viața Culturală

 

Deznodământul unei povești: Dan Mircea Cipariu, Florin Iaru și Cristian Teodorescu, la finalul unei bătălii. Mai multe, în Agenția de cArte

 

 

 

citeste.ro

 

Izolări. Cristina Bogdan, post COVID

 

 

 

 

Curtea-Veche

 

 

Credem în imagine și de aceea nu ilustrăm textele de literatură, ci le personalizăm cu secvențe din viața scriitorului, cu poze de la lansări sau de la alte evenimente care făceau până nu demult parte din viața noastră normală. Creatorul de ficțiune este un om viu, mai important decât relația simbolică din mintea unui ilustrator.

Copyright © optmotive.ro