OPTm
nr.crt.

Am sunat-o pe skype

Am sunat-o pe mama pe skype, e o opțiune să dai telefoane cu un abonament mic, fiindcă din Anglia nu se mai poate suna pe rețelele europene. Mi-a zis s-o sun puțin mai târziu, că e la magazin. Am mai ascultat puțin ce vorbea acolo, că nu-și închide niciodată telefonul după ce o sun. Cerea clor, oțet și lumânărele la câțiva bani bucata. Peste mai puțin de o lună e Paștele și știe că o să vin. Face curat zilnic și pregătește. Avea vocea normală, de om prins în zilele lui. Altfel, când stă cu mine la telefon, e veselă și vioaie. Nu știu dacă e chiar așa, poate se face așa pentru mine sau poate e. Pare totuși adevărată. Mi-am pus Mississippi John Hurt, Since I've Laid My Burden Down, vocea lui frumoasă împrumută și vocii mele căldură, adică îi reamintește vocii mele de căldura ei. Data trecută când am sunat-o pe mama, tocmai îl ascultasem și mi-a zis ce voce plăcută ai. Încerc și acum. Nu e o falsificare, e ceva adevărat, doar că prins în zilele mele, uneori uit să-mi amintesc căldura pe care chiar o simt, dar mi-e greu uneori s-o exprim. Mă gândesc la titlul cântecului, că și mama e fericită că a ieșit la pensie după 40 de ani de muncă. Îmi zic, dacă vreau să știu ce simțeau negrii oprimați, din muzica asta aflu, nu din discursurile pline de ego și revoltă jucată ale activiștilor. Mă duc sus la baie, avem trei băi la trei etaje. E un african care dă cu mopul și ascultă muzică. Îl salut și-l rog să mă lase la toaletă. Sure, buddy, zice, cu o voce plăcută. Mă gândesc să pun un afiș pentru toți cei care stau în clădirea asta și nu-și curăță căcatul și părul din chiuvetă și pișatul de pe colac. Să-i facă viața mai ușoară omului. Dar sunt tineri, beau și se droghează, abia au plecat de la mama, mi-amintesc și eu cum eram. Și știu că unii cred că dacă omul e plătit, trebuie să facă muncă serioasă. Și culmea e că poate așa simte și el. Când fac o corectură de carte și nu prea am ce corecta, mă simt neliniștit, mi se pare că nu-mi fac treaba, deși mi-o fac. Nu știu dacă e oprimare internalizată, cum ar zice activiștii. Cred că mai degrabă simțul ăsta al datoriei e exploatat de cei care oprimă. O sun iar, are vocea vioaie. Îmi spune ce-o să-mi pregătească de mâncare, deși mi-a mai spus și data trecută. O ascult cu atenție, ca și cum ar fi prima oară când le aud.

Dan SOCIU

Poet (n. 1978) reprezentativ al generației 2000, tradus, premiat, Dan Sociu este autorul volumelor borcane bine legate, bani pentru încă o săptămână (2002), fratele păduche (2004), cîntece eXcesive (2005), Mouths Dry with Hatred (2012) Poezii naive și sentimentale (2012), Vino cu mine știu exact unde mergem (2013). De asemenea, scrie romane, traduce poeme. Premii: „Ronald Gasparic”, Canada (2002), Premiul Național pentru Poezie Mihai Eminescu (2002).

Echipa
Arhiva
Declarația 230

Nu uitați!

Vă rugăm să ne puneți pe lista voastră, la redirecționarea a 3.5% din impozitul pe venit prin completarea DECLARAȚIEI 230 . Puteți descărca formularul în format PDF de aici). Trebuie trimisă până pe 25 mai 2022, la ANAF sau ne puteți trimite formularul 230 scanat/fotografiat, la adresa contact@optmotive.ro

PRINT 27⤓ PDF
Numerele tipărite

confesiuni vizual literatură interviuri topuri debut istorii opinii

NOUA LITERATURĂ

Alexandru Lamba este un povestitor în acord total cu tema, fără nesiguranțe, fără balast. Povestea este importantă pentru el, iar personajul este întotdeauna veridic și memorabil, nu atât prin portret, cât prin atitudini. Deși proza din acest număr al revistei este mai mult un exercițiu, anunță excelentul roman, recent apărut, Șapte virtuți deșarte și o păcătoasă moarte, prin umor, prin tipul de imaginar.

Doina RUȘTI

FILMELE REVISTEI

ERATĂ

Fotografia de pe coperta numărului 27 aparține Iuliei Pană

Cartea săptămânii

 

LITERA, 2022

Ambasada Irlandei dă startul unei expoziții inedite: Bloodlines: Dublin to Transylvania, the making of Bram Stoker’s Dracula. La vernisaj participă Excelența Sa, Dl. Paul McGarry,

ambasadorul Irlandei, la București.

Evenimentul, găzduit de Castelul Bran, se va întinde între 12 mai și 12 noiembrie 2022.

Curator: Cătălin D Constantin, antropolog, profesor la Facultatea de Litere din București.

Bursa subiectelor

Ai citit un roman românesc recent? Trimite un rezumat foarte scurt pentru rubrica Despre ce?

ART, 2022

NOU

LITERA, 2022

 

Ligia Pârvulescu recomandă

Copyright © optmotive.ro