Revistă print și online

Cărți alese de Ciprian Handru

Damon Galgut – Promisiunea, LITERA 2022

Booker Prize, 2021

Romanul, care a adunat o mulțime de elogii imediat după apariție, este o saga neobișnuită, derulată pe fundalul unei istorii pline de conflicte rasiale, cea a Africii de Sud. Venind oarecum în siajul romanelor lui Coetzee, cu o atmosferă mai puțin tensionată și fără latura tragică a romanelor acestuia, cartea construiește o poveste excelentă despre o promisiune încălcată și istoria consecințelor ei. Scrisă cu umor și cu o perspectivă insolită asupra temei, cartea seduce în primul rând prin calitățile ei literare, meritându-și din plin premiul.

Akira Mizubayashi – Inimă frântă, Humanitas, Raftul Denisei, 2022

Lansat la Bookfest, unde Japonia a fost țară invitată, romanul prezintă patru povești despre iubiri dureroase, în replică la un cvartet de Schubert. Elementul care conectează poveștile este un bol de orez, iar mesajul se leagă de omagiul adus forței și de esența nemuritoare a muzicii.

Marius Constantinescu – Café gourmand, Nemira, 2022

Carte scrisă de un intelectual rafinat, Café gourmand îmbină călătoria, aromele și ideile, învățându-te în primul rând moderația și plăcerea incomensurabilă a degustării. Subiectivă în mod asumat, viziunea lui Marius Constantinescu asupra esteticii cotidianului alcătuiește treptat un autoportret din bucăți disparate. Detalii care te iau prin surprindere, de intimitate intelectuală în primul rând, îți aduc în față un personaj sofisticat și în același timp apologet al simplității, care îți rămâne în memorie mult timp după ce-ai închis cartea.

Emily Gunnis – Camera secretă, LITERA, 2022

Bobby James ajunge la casa de corecție, fiind bănuit că este amestecat în dispariția unui copil din vecini. Această poveste din anii ’70 are urmări, iar în zilele noastre, când se petrece acțiunea romanului, multe lucruri se leagă de acest episod nelămurit. Mistere, intrigi și mai ales calitatea de a întreține în mod constant suspansul fac din acest roman unul captivant. Emily Gunnis este și autoarea bestsellerului Fetița din scrisoare.

Dan-Silviu Boerescu – Măruca Cantacuzino, drama prințesei blestemate, Neverland, 2022

Monografie scrisă cu bine-cunoscutul talent al prozatorului Dan Silviu Boerescu, volumul prezintă povestea prea puțin cunoscută a unei femei din aristocrația interbelică. Numele ei este legat de mai mulți bărbați celebri, printre care prințul Mihail G. Cantacuzino, Dinu Lipatti, Nae Ionescu și George Enescu. Iubiri, trădări, intrigi și un stil frumos.

Ciprian HANDRU

Doctorand al Universității din București, este autor de articole și exegeze, unele premiate, cu precădere dedicate lui Adrian Marino, dar și poeziei clasice. Are în lucru un studiu legat de antropologia receptării.