Revistă print și online
Cuvintele acestei reclame celebre sunt primele care îmi vin în minte atunci când mă gândesc la grupul Ficțiunea, la revistă și la Asociația Creatorilor de Ficțiune. Eu îl privesc ca pe un fel de rețea socială culturală, răspândită atât prin Facebook, Instagram, Tik-Tok, pe site-urile ACF și Biblioteca de proză Contemporană, însă și în paginile tipărite, reale, de hârtie ale revistei. Manifestul despre arta hibridă, gândurile despre afirmare a scriitorului, reformă a mediului cultural și promovare a propriilor creații, regândirea modului în care se raportează autorul de azi la piața de carte – iată câteva idei și atitudini care dau coerență aceste mișcări.
Sunt coordonator al Asociației Creatorilor de Ficțiune din Galați și le spun mereu colegilor următoarele: vă invit să colaborați între voi, oameni cu experiențe culturale diferite. Și să trimiteți materiale la revistă, ea e suportul nostru. Avem în componența filialei scriitori, actori, fotografi, eseiști, critici de artă și critici literari. Sunt proiecte care au apărut ca urmare a întâlnirilor noastre, uneori simple idei, alteori acțiuni concrete, care s-au văzut public. Și e o alternativă la un mediu cultural subjugat politic din Cetate...
Ce-ți doresc eu ție, dulce Ficțiune? La cât mai multe numere, la cât mai mulți prieteni și idei năstrușnice, proiecte și colaborări fructuoase! Într-o lume în care a fi interconectat e una dintre cerințele de bază, lucru pe care aproape că nu-l mai contestă nimeni, grupul Ficțiunea e unul dintre exemplele de succes, o rețea socială culturală de oameni pasionați de cultură, cu experiențe din cele mai diferite ramuri.
Scriitor gălățean (născut pe 3 februarie 1980), Andrei Velea scrie proză, poezie, eseu jurnalistic, fiind autorul mai multor cărți, între care "Gimnastul fără plămâni" (2010), "Hotel în Atlantida" (2011), "Lumea e o pisică jigărită" (2012), "Orgoliul" (2013), "Plaja de la Vadu" (2013), "Benzinăria whiskey" (2017) "#Agora" (2018), "Omul vag". Cel mai recent volum al său este "a.normal"(2022), un roman foarte bine primit de public. Implicat în promovarea culturală și în diverse acțiuni sociale, Andrei Velea face parte din diverse grupuri, fiind membru al Uniunii Scriitorilor din România și președintele filialei Galați a Asociației Creatorilor de Ficțiune, a înființat PACT, alături de alți intelectuali gălățeni.