Revistă print și online

Ficțiunea fără motive

Pe la o oră stranie și diafană, desprinsă parcă din poemele lui William Blake, atunci când porțile sensibilității erau larg deschise, iar soarele picura într-o vâlvătaie de joi, printre toate cărțile întinse pe treptele de la Universitate, pluteau câteva cuvinte, nu chiar dintre cele de pictat pe ziduri ca să țintuiască momentul sau protestul, ci dintre cele care îți bâzâie prin cap în orele de reverie.

Apoi un nor strălucitor s-a plimbat printre statui și s-a spart într-o ceată de barbari efemeri.

Înarmat cu o sabie din culori de pe trepte, m-am tocmit cu un buchinist și am cumpărat o antologie de povestiri de Păstorel: Bercu Leibovici. De la proza lui plină de un umor exuberant am ajuns la potrivirea cuvintelor.

Sub nelipsita ei umbrelă galbenă, Doina trudea la o revistă, OPT Motive, iar mai apoi Ficțiunea OPT Motive. Simplitatea elegantă a primului cuvânt s-a impus, iar spiritul fantezist a început să curgă neliniștit.

Florin SPĂTARU

Florin Spătaru (n. 1983) a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine din cadrul Universității din București. A câștigat concursuri literare în Franța și a fost publicat în Nouvelle Quinzaine littéraire din Paris. A publicat în revistele Argos, Dilema Veche și în Revista de povestiri. Romanul său de debut este Greier de topaz (2022), nominalizat la Premiile Ficțiunea. A mai publicat poeme și proză scurtă. Cel mai recent volum al său este Viespea de pe limbă (2023), povestiri.