Cosmin LEUCUȚA
Prozator, licențiat în drept, Cosmin (n. 3 octombrie 1986, la Arad) a debutat la 23 de ani cu un roman foarte bine primit de critică - Laptele negru al mamei (2013) -, publicat în urma unui concurs de debut. A mai publicat Numele altora – Povestiri (în principiu) scurte (2017), Hoodoo (2018), Cum te vei îmbrăca la sfârșitul lumii? (2020). A primit Premiul Tânărul Prozator al Anului 2018, la Gala Tinerilor Scriitori și are o nominalizare la Concursul de Debut Literar UniCredit, ediția a VI-a (2013). Dacă-l întrebi care-i viața lui zice că locuiește lângă Timișoara, împreună cu doi „șproți" și două pisici, ca să-l întrebi ce sunt ăia șproți.
Străbat poteca în umbră și ies la strada principală, pe Mioriței. Nu cred că există stradă mai cunoscută în orașul ăsta decât strada Mioriței. Nu știu de ce e așa celebră. Nu e atât de lungă și nu sunt decât blocuri acolo. Iar în spatele acelor blocuri se află Școala Generală nr. 2, acolo unde am făcut primele 8 clase, atât eu cât și soră-mea. Traversez strada și pe partea cealaltă văd o altă amprentă de ciment, acoperită de gresie. Acolo se afla o gheretă de la care ne cumpăram dimineața cornurile, în drum spre școală. În pauze, deși nu ...
Proza Simonei NASTAC aduce un stil ferm și matur, un bun control al instrumentarului narativ, personaje credibile și un final salvat in extremis, printr-o soluție de tip fantastic, fără ca aceasta să impieteze însă asupra textului, ci dimpotrivă, consolidând nota misterioasă a povestirii.
Despre interpretarea etnologică
de Ioana-Ruxandra Fruntelată,
Editura Etnologică, decembrie, 2020
Recomandată de Doina RUȘTI
The ROFest.Trends Film Festival, Chicago, 2021:
Vlad Ivanov, Istvan Teglas
La mulți ani inocenți, Ioana Pârvulescu!
Scoția, anii 80. O mamă bețivă, un copil care își caută drumul. Pentru acest roman de debut, Douglas Stuart a primit Booker Prize, pe 2020. more
Siria: război, teroare, un copil care povestește. Pandora M, Anansi
Georgeta Drăghici, în redacție, Radio România Cultural. Anii 90.
Bani negri (pentru zile albe). Un serial HBO, semnat de Daniel Sandu.
În fiecare an apar șapte mii de filme în lume, dar cel pe care îl faci tu trebuie să aibă ceva inedit. (Daniel Sandu)
Credem în imagine și de aceea nu ilustrăm textele de literatură, ci le personalizăm cu secvențe din viața scriitorului, cu poze de la lansări sau de la alte evenimente care făceau până nu demult parte din viața noastră normală. Creatorul de ficțiune este un om viu, mai important decât relația simbolică din mintea unui ilustrator.
Copyright © optmotive.ro