OPTm
nr.crt.

Școli renovate

Mihaela Petrovan - Idei - nr. 31 / 21 septembrie, 2020

Un an școlar atipic începe în contextul crizei actuale în Sănătate, iar realitatea din școlile românești nu ne dă motive de optimism. Corect ar fi să vorbim și despre criza în Educație (și nu doar cu câteva zile înainte de redeschiderea școlilor), fiindcă este cel puțin la fel de importantă ca cea legată de pandemie. În contextul în care jumătate dintre instituțiile de învățământ din mediul rural încă mai au toaleta în curte și doar 7 din 10 copii merg la școală, Mereu m-am gândit că BookLand, asociația pe care o conduc, ar trebui să se implice și am decis încă din toamna anului trecut că poate să contribuim la schimbarea acestei situații. Ne-am entuziasmat, am crezut din tot sufletul în motto-ul campaniei: „Ȋmpreună construim oameni“.

După cum vă imaginați, nu dispuneam de vreo linie de finanțare. Totuși am reușit să coalizăm în această inițiativă privată peste 50 companii care susțin acest demers cu produsele și serviciile proprii.

Iar rezultatele ne motivează să continuăm. Până în momentul de față au fost renovate și dotate cu varii echipamente moderne 7 instituții de învățământ care își primesc cu o nouă înfățișare elevii în momentul de față. În Călărași am contribuit la 2 școli, în comunele Sohatu și Progresu. Apoi am urcat în Vaslui, la școala din comuna Hurdugi. Au urmat Mileanca și Viisoara (Botoșani), Țibucani (Neamț) și comuna Baia din Suceava.

Așa cum spunea undeva Mihaela Ianole, coordonatoarea proiectului, dezvoltarea & formarea copiilor noștri este strâns legată de condițiile în care învață.


Avem în vedere alte 12 școli gimnaziale și evident, așteptăm voluntari, finanțatori, oameni care vor să facă ceva pentru școală. Multe dintre școlile rurale au grupul sanitar încă în curte, sălile de clasă prezintă igrasie și mucegai, uși / geamuri / pardoseli cu un grad mare de deteriorare, multe dintre băncile și scaunele din sălile de curs nemaiputând fi utilizate din cauza vechimii, ca să nu mai vorbim despre lipsa de dotare a claselor/laboratoarelor cu echipamentele IT necesare. La una dintre școli, în care ploaia pătrunde în interior, încă lucrăm la acoperiș.

Experiența anterioară, a renovării celor 7 școli, ne-a lărgit și lista de nevoi. De la centrale termice, calorifere, uși, parchet, băncuțe până la conexiune internet și echipamente moderne, precum multifuncționale, calculatoare și videoproiectoare - totul contează. Practic, școlile față de care Asociația BookLand și-a luat acest angajament au trecut în doar 2-3 luni fiecare prin schimbări radicale, menite să le ofere copiilor din mediul rural șanse reale la o educație performantă.

La Sohatu și Progresu, în Călărași, nevoia de modernizare era vizibilă. Cu ajutorul tuturor celor implicați, elevii pot învăța acum în săli de clasă dotate corespunzător, iar iarna nu vor mai resimți frigul ca în alți ani, datorită noii centrale termice instalate. În plus, cei mici au acum peste 500 cărți noi în biblioteca școlară. 

La Școala Hurdugi, județul Vaslui, învață peste 300 preșcolari și elevi din ciclurile primar și gimnazial. Aceștia se pot bucura de acum de clase complet renovate și de un laborator dotat cu 10 monitoare PC plus imprimante multifuncționale.  

În altă parte, la Mileanca, am curățat pereții până la cărămidă, instalând sisteme de ventilație naturală (prin geamuri și uși), contribuind și cu dotări IT moderne pentru ca elevii să aibă condițiile necesare de studiu în noul an școlar.  Iar la Țibucani am descoperit elevi cu rezultate strălucite la învățătură, în ciuda condițiilor precare, ceea ce dovedește încă o dată importanța unor dascăli adevărați. Unitatea de învățământ își așteaptă acum elevii în noul an școlar cu parchet nou în 7 dintre sălile de clasă și laboratoare. 

Campania de renovare continuă, lucrările la alte 3 școli urmând a fi finalizate în curând. Iar obiectivul Asociației BookLand este ca, până la finalul anului 2020, 12 școli din mediul rural să fie cât mai aproape de standardele unei instituții care valorifică potențialul elevilor. Evident, planurile pentru anii următori sunt și mai mărețe, echipa coordonatoare visând la un volum tot mai mare de școli de la un an la altul. 

Toți cei care doresc să se implice și să devină parteneri ai acestui demers pot contacta reprezentanții Asociației BookLand sau pot dona / redirecționa impozitul pe profit sau venit / completa formularul 230 sau declarația unică.

https://www.book-land.ro/doneaza/ 

Mai multe detalii găsiți pe https://www.book-land.ro/renoveaza/

 

Mihaela Petrovan

Echipa
Arhiva

ISTORIA VIE A LITERATURII ROMÂNE

(Anii 90. Anii 2000: 1998-2005. Anii 2005-2007. Anul 2008-2009. Anii 2009-2011. Anul decăderii - 2012. Prin cenușa imperiilor - 2013-2019.)

PS. Vă așteptăm cu amintiri, opinii, comentarii - să scriem împreună istoria literaturii postdecembriste.

NOUA LITERATURĂ

Gelu DIACONU, care s-a lansat în literatura română ca poet, publicând câteva volume bine primite de critica literară, a făcut pasul definitiv spre proză odată cu romanul Sebastian (Ed. Cartier, 2018), care are, nu întâmplător, în centrul său figura tragică a scriitorului Mihail Sebastian. Și aceasta pentru că Gelu Diaconu pare interesat permanent de relația dintre un eu tulburat și contextul istoric în care se desfășoară, dintre grija pentru propriul destin și teroarea generată de un destin colectiv, incontrolabil. Și în această proză (un început de roman?!) întâlnim un astfel de tip de personaj care pare a se îndrepta spre o alegere personală radicală, poate generată de fatidica „criză a vârstei de mijloc”, un personaj prins între realitatea prezentului și melancolia trecutului.

Mihai ENE

CARTEA SĂPTĂMÂNII

 

 

Animale Bolnave​

de Nicolae BREBAN

Polirom, 2020

Recomandată de Doina RUȘTI

 

 

 

 

Ickabog

Un proiect internațional la care participă și  Editura Arthur,  la invitația scriitoarei  J.K. Rowling. O poveste gratuită, un foileton online, aici, doar în perioada 1 septembrie – 16 octombrie 2020. Și un concurs de ilustrații. 

 

 

 

 

 

 

"Văd cum ies din autobuz femei – mame, desigur – cu plasele uriașe agățate de degete, care le răsucesc trupul într-un S, care nu e semn de dolar, ci de durere sub povara produselor proaste, ieftine, multe, pline de iluzii. Înaintează pe trotuare ca prin nămeți, se furișează pe alei străjuite de sârme și pe care de-abia de-abia încap din cauza poverilor. Mai au nițel și vor ajunge acasă, în apartamentele lor pe care sunt fericite că le au. Mă uit și mă fulgeră gândul că venim din aceeași copilărie, din aceeași țară, din același timp. "

 

Xenia NEGREA

 

BURSE PENTRU SCRIITORI

Fundația Cărturești, în parteneriat cu Asociația Maria și Pro Patrimonio, anunță inițierea unui program de burse și rezidențe de creație literară dedicate autorilor români cu vârsta cuprinsă între 30 și 50 de ani la categoriile roman, proză scurtă, poezie și eseu. Proiectul pune la dispoziția autorilor români patru burse în valoare de 1000 de euro fiecare și patru rezidențe de creație timp de o lună.

Mai multe aici

 

 

 

„Ce altceva este o hartă pentru un călător dacă nu o dispunere enciclopedică a primejdiilor?"

Liviu G. STAN

 

 

 

Nicolae COANDE citind un poem “geografic"

 

Căsătorie lungă, secrete amare. Un roman apărut în septembrie 2020

 

 

 

 

L I T E R A, 2020

 

 

Marina Almășan și vikingii

Corint, 2020

 

 

 

 

 

 

Bani negri (pentru zile albe). Un serial HBO, semnat de Daniel Sandu.

 

 

Conferința Internațională de Mitologie și Folclor, unul dintre cele mai selecte evenimente ale Universității din București, se va ține anul acesta online. Este organizată de Facultatea de Limbi și Literaturi Străine și a ajuns la ediția a VII-a.

Conferința este patronată de Conf. univ. dr. Maria-Luiza DUMITRU OANCEA, Prof. univ. dr. Ramona MIHĂILĂ, Prof. univ. dr. habil. Ileana MIHĂILĂ, Conf. univ. dr. Ioana-Ruxandra FRUNTELATĂ și Conf. univ. dr. Onorina BOTEZAT

Înscrieri​

mythology.folklore20\@gmail.com

 

 

 

Ioan CRISTESCU, despre Alice Voinescu, la Cultura in direct, MNLR

 

 

Anul BEETHOVEN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © optmotive.ro