OPTm
nr.crt.

Pământul dintâi și legendele sale

 

În sfârșit, pasiunea de cititor de romane grafice mi-a fost satisfăcută pe deplin în acest an de apariția unei cărți atât de speciale, încât mă simt oarecum neputincios în a-i descrie toate calitățile. Este vorba despre Enciclopedia pământului dintâi, creată de Isabel Greenberg, una dintre cele mai tinere și mai talentate ilustratoare și romanciere grafice ale momentului. La ora actuală, Enciclopedia... este primul său roman apărut în limba română, sub patronajul Editurii Art pe care țin încă o dată să o felicit pentru frumoasa inițiativă de a lupta pentru afirmarea la nivel național a unui gen pe cât de ignorat, pe atât de valoros.

De ce este atât de special acest roman? Cel mai probabil pentru că reușește să comprime într-o narațiune alertă cu iz de epopee o multitudine de referințe culturale, care ficționalizează, pe fundalul unei lumi desprinse din timpuri mitice, o teogonie fascinantă. Povestea începe în Țara Nordurilor, spațiu ancestral, spațiu al ghețurilor plasat la marginea lumii, unde trei surori salvează un băiețel găsit într-un coș ce plutea în derivă pe apele reci. Dorința fiecăreia de a-și adjudeca statutul de mamă le convinge în unanimitate să apeleze la ajutorul Vraciului, pentru ca acesta să poată scinda în trei părți de sine stătătoare sufletul copilului. Dar, odată ritualul dus la bun sfârșit, iar fiecare femeie își primește propriul fiu, cei trei băieți încep să se confrunte pe măsură ce cresc cu senzații și sentimente din ce în ce mai greu de suportat. Asta pentru că fiecare se simte incomplet, în timp ce sufletul lui tânjește să se reîntregească. Astfel, eroul nostru pornește în căutarea desăvârșirii propriului suflet în noi spații, înfruntând primejdii nenumărate și interacționând cu mentalități diferite, sub atenta supraveghere a celor trei zei-pasăre care veghează de pe ramurile copacului universului destinele tuturor oamenilor. 

Amintind de universul trilogiei lui Jón Kalman Stefánsson, care ne-a adus de peste ocean magia și poezia fiordurilor islandeze, volumul semnat de Isabel Greenberg este un basm inițiatic, o poveste platonică de dragoste și o reinterpretare strălucită a poemelor epice medievale. Tot astfel, ilustratoarea britanică aduce în volumul său confruntări dintre oameni și zei, povestași care trebuie să-și seducă agresorii prin talentele lor oratorice, ofrande sângeroase, ciclopi, căpcăuni și sirene. Trimiterile la mitologia nordică – poate cele mai evidente la o primă vedere – sunt completate de elemente preluate fie din legendele și scrierile eline, în special din aventurile lui Ulise, fie din Scripturile creștine, în timp ce textura epică a cărții este impregnată de stilul poveștilor persane. 

Firul evenimențial avansează alert, urmărind deseori logica unei matrioșka narative care se desface și se reface continuu, pendulând între diverse planuri și lumi, închizând în destinul unui singur personaj nu numai istoria personală a unui erou mitic, ci și istoria unui întreg univers, începând cu însăși geneza sa. Enciclopedia pământului dintâi ni se prezintă, astfel, ca un fel de cosmogonie apocrifă, în care Isabel Greenberg își dovedește pasiunea pentru istoria culturii și pentru literatura orală, închegând o poveste universală care, asemenea marilor legende olimpiene, poate fi savurată deopotrivă de adulți și de copii. Formula grafică naivă, însă deloc simplistă, care preia detalii vestimentare și arhitecturale mai ales din spațiul polar ori scandinav, reușește în același timp să cristalizeze pasaje narative alerte și cinematografice și să confere coerență unei povești atât de bine structurate, încât romanul chiar pare să fie cartografierea autentică a unei vârste a umanității pierdute în negurile timpului. Dar, de fapt, nu are rost să luăm de la capăt discuția: știm deja cu toții că legendele chiar sunt adevărate.

Vă invit cu drag să descoperiți în Enciclopedia pământului dintâi o poveste minunată, dar și un nou prilej de a intra în la fel de minunata lume a romanelor grafice, cărora le doresc iar și iar viață lungă în lumea editorială românească.

ART, 2020

Andrei ȘERBAN

Doctor în filologie, asistent universitar la Departamentul de Artă Teatrală (Universitatea „Lucian Blaga”, Sibiu), secretar literar al Teatrului Național „Radu Stanca”, Andrei iubește teatrul, cinematografia și literatura – nu neapărat în această ordine.

Echipa
Arhiva

ISTORIA VIE A LITERATURII ROMÂNE

(Anii 90. Anii 2000: 1998-2005. Anii 2005-2007. Anul 2008-2009. Anii 2009-2011. Anul decăderii - 2012. Prin cenușa imperiilor - 2013-2019.)

PS. Vă așteptăm cu amintiri, opinii, comentarii - să scriem împreună istoria literaturii postdecembriste.

Alegeri și vise

pasiunea e o pisică

rănită mortal

 

Olga Ștefan

 

 

 

NOUA LITERATURĂ

 

Scriitura lui Alexandru Lamba este alertă, fluidă, te ține atent la fiecare rând. Maturitatea stilistică se intuiește din felul în care îmbină descrierile și dialogurile, din maniera în care construiește povestea, asamblând firesc piesele către punctul culminant și deznodământ. Personajul-narator își deapănă istoria, punctând din când în când întâmplările cu pasaje în care privește realitatea și selectează acele detalii care o pot recompune în mintea cititorului. Scenele se construiesc ca niște cadre cinematografice, alternând planului îndepărtat cu cel apropiat, iar ritmul este dat de structurile dialogale – scurte, intense, pe alocuri repetitive, ca o țesătură care introduce o anumită linie-refren.

Exercițiul constant în teritoriile prozei – căci Alexandru Lamba are deja două romane publicate, „Sub steaua infraroșie” (2016), „Arhitecții speranței” (2017) - a creat un stil, ceea ce-l recomandă ca pe un scriitor care merită să fie citit și urmărit la viitoarele apariții.

Cristina BOGDAN

CARTEA SĂPTĂMÂNII

Proză fantastică de Cezar Petrescu,

Anticariatul de noapte, 2020

 

Recomandată de OPTm

 

Biblioteca de Proză Contemporană. LITERA

 

 

 

 

 

 

 

CĂRȚI NOI

Bestseller, 2020

 

 

Ed. Hoffman, 2020

 

 

Polirom, 2020

 

 

REEDITĂRI

 

Curtea-Veche, 2020, prin Cartepedia

 

Contemporanul, 2020

 

 

ARTIȘTI ÎN VIAȚA PRIVATĂ

 

George Piștereanu și Alex Iordăchescu, înainte de pandemie

 

 

 

 

 

 

 

Humanitas, 2020

 

Cartex, 2020, prin Libris

 

 

 

 

În nr.-ul acesta semnează

 

 

 

 

Crow Blacker than Ever by Ted Hughes

When God, disgusted with man, Turned towards heaven. And man, disgusted with God, Turned towards Eve, Things looked like falling apart.

But Crow... Crow Crow nailed them together, Nailing Heaven and earth together –

 

 

 

Bani negri (pentru zile albe). Un serial HBO, semnat de Daniel Sandu.

În fiecare an apar șapte mii de filme în lume, dar cel pe care îl faci tu trebuie să aibă ceva inedit. (Daniel Sandu)

 

 

ART, 2020, prin Libris

 

Credem în imagine și de aceea nu ilustrăm textele de literatură, ci le personalizăm cu secvențe din viața scriitorului, cu poze de la lansări sau de la alte evenimente care făceau până nu demult parte din viața noastră normală. Creatorul de ficțiune este un om viu, mai important decât relația simbolică din mintea unui ilustrator.

 

 

 

 

 

Anul BEETHOVEN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © optmotive.ro