Iaca se-mplinește anul de când se punea la cale nașterea acestei reviste, Opt motive. Un an în care distopia s-a transformat în real, un an în care totul s-a transferat în online, în care salvarea a venit parcă, mai mult ca altădată, tocmai din cărțile pe care le-am citit, din textele pe care le-am scris, din prieteniile legate și întreținute într-o proporție covârșitoare pe ecrane, din oamenii pe care i-am descoperit în proximitatea noastră, fie și în manieră digitalizată, în scriitorii ale căror volume, proze, eseuri ori poeme le-am gustat...
În ceea ce mă privește, revista aceasta, în a cărei continuitate atâția n-au crezut, dar care a continuat să apară săptămână de săptămână, s-a încăpățânat să crească asemenea unui copil, căruia nu i se dau prea multe șanse de supraviețuire dintru bun început, să își cucerească lectorii, să aibă fani, să-și lărgească aria colaboratorilor, mi-a oferit senzația reconfortantă că aparțin unei mini-comunități pasionate de carte, îndrăgostite de literatură și ingenuu responsabilizate față de actul cultural în toată diversitatea și splendoarea sa. Și mi-a făcut bine înmiit.
O revistă-surpriză, însă – mai ales – surprinzătoare, dinamică, proaspătă, jună, dar puternică, șarmantă și persuasivă, în paginile căreia regăsești un univers ofertant și te regăsești, în esență, pe tine.
Creștere mare și viguroasă să aibă, cititori și autori devotați și, de ce nu: sponsori generoși!
Lector univ. dr. al Facultății de Litere din Oradea, scriitoare, colaboratoare a mai multor reviste literare, printre care Echinox, Tribuna, Discobolul, Orizont, Vatra, Steaua, Contemporanul, Viața Românească, Familia ș.a. Cărți: Poezia carcerală (2000), Antologia poeziei carcerale (2006), Staze și metastaze carcerale (2019).
După 315 zile
Un an nou al speranței?
Zilele mele de luni
OPT motive pentru 2020
Urma se-ntinde îndărăt și-nainte
Un an
Adio, 2020!
Un secol de 366 de zile
Huitzilopochtli și Pipăruș
Am fugit și mai mult de acasă
Micro-jurnal de sfârșit de an 2020
Un an după care nu-mi pare rău
La aniversare
Dificil, dar dus
Departe
La final de an
Un an cețos
Sfârșit de an
Infinit
Cuvinte
Piața, loc simbolic al orașului (I)
(Anii 90. Anii 2000: 1998-2005. Anii 2005-2007. Anul 2008-2009. Anii 2009-2011. Anul decăderii - 2012. Prin cenușa imperiilor - 2013-2019.)
PS. Vă așteptăm cu amintiri, opinii, comentarii - să scriem împreună istoria literaturii postdecembriste.
Peste 300 de zile de la apariția revistei
Următorul număr: luni, 11 ianuarie 2021
Un 2021 fabulos, fericit, liber!
Urare din partea lui Adrian Silvan IONESCU, directorul Institutului de Istoria Artei, „George Oprescu” al Academiei Române, în stilul său specific: ilustrând istoria.
Bogdan Simion (Cobzarul) înainte de concert.
Aurora Speranța CERNITU - Zefir.
Liviu SZOKE recomandă
Credem în imagine și de aceea nu ilustrăm textele de literatură, ci le personalizăm cu secvențe din viața scriitorului, cu poze de la lansări sau de la alte evenimente care făceau până nu demult parte din viața noastră normală. Creatorul de ficțiune este un om viu, mai important decât relația simbolică din mintea unui ilustrator.
Copyright © optmotive.ro