OPTm
nr.crt.

Dificil, dar dus

Dificil an, mes chers! M-am târât dintr-o parte în alta a camerei mele, ca în quad-ul lui Beckett, și nu mi-au plăcut decât momentele în care mă aruncam asupra tastaturii pentru a începe o nouă frază, cu ceaiul cald aburindu-mi lentilele ochelarilor. Spre norocul meu, au fost destule astfel de momente: am reușit să duc la bun sfârșit o colecție de povestiri, cu un ritm impus de o povestire pe lună. Timp a fost. Viață, nu prea. În târâirea asta continuă, apatia a pus deseori stăpânire pe mine. O apatie făcându-mă să mă simt mai mult mort decât viu, mai mult adormit și inactiv decât vesel și entuziast.

Privind anul retrospectiv, în ideea că ce se privește retrospectiv a trecut deja (dar e oare adevărat? – vom vedea!), aș putea spune că, în inerția sa de mlaștină cu nisipuri mișcătoare, anul 2020 mi-a întins și câteva corzi de salvare, de care m-am agățat din mers (sau înotând) și de care m-am ținut bine, în speranța că mă vor trece, precum bunul Charon, de partea cealaltă a Acheronului. Una dintre aceste corzi mi-a fost întinsă chiar de revista în care scriu acum, la o întâlnire, care acum, privită de la distanță, arată AȘA.

OPTmotive reușește să înglobeze în nucleul său călduros articole de calitate. Mai arată și bine din punct de vedere grafic, ceea ce cu siguranță e un punct în plus. Mai mult decât o simplă revistă, este o agora în care se adună cu regularitate sisifică cei care dau tonul, și cei care apasă clapele tastaturii pentru publicul mereu în creștere. Un proiect de care literatura și, în general, cultura românească de calitate avea mare nevoie și căruia îi transmit cele mai bune urări pentru noul an, la fel ca și vouă, tuturor! 

Pavel NEDELCU

Scriitor. Traducător. Critic literar. Locuiește în Italia din 2009. Licență în limbi străine și masterat în traducere la Università degli Studi (Torino). Redactor al revistei culturale LiterИautica. Publică în mod curent povestiri, cele mai cunoscute texte ale sale fiind cuprinse în volumul Treisprezece. Proză fantastică (2021). A fost premiat la mai multe concursuri de literatură, organizate de către PEN România (2016), revista Tribuna (2017), MNLR (2020), Cenaclul UBB/revista Apostrof (2020), etc. Recent a primit premiul al II-lea la concursul „Primul roman", organizat de Ed. Litera.

Echipa
Arhiva

ISTORIA VIE A LITERATURII ROMÂNE

(Anii 90. Anii 2000: 1998-2005. Anii 2005-2007. Anul 2008-2009. Anii 2009-2011. Anul decăderii - 2012. Prin cenușa imperiilor - 2013-2019.)

PS. Vă așteptăm cu amintiri, opinii, comentarii - să scriem împreună istoria literaturii postdecembriste.

NUMĂR ANIVERSAR

Peste 300 de zile de la apariția revistei

 

Următorul număr: luni, 11 ianuarie 2021

 

 

Un 2021 fabulos, fericit, liber!

 

Urare din partea lui Adrian Silvan IONESCU, directorul Institutului de Istoria Artei, „George Oprescu” al Academiei Române, în stilul său specific: ilustrând istoria.

 

CĂRȚI din anul pandemiei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ARTIȘTI ÎN VIAȚA PRIVATĂ

 

 

Bogdan Simion (Cobzarul) înainte de concert.

 

 

Cărți din anul pandemiei

 

 

 

Aurora Speranța CERNITU - Zefir.

 

Liviu SZOKE recomandă

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Credem în imagine și de aceea nu ilustrăm textele de literatură, ci le personalizăm cu secvențe din viața scriitorului, cu poze de la lansări sau de la alte evenimente care făceau până nu demult parte din viața noastră normală. Creatorul de ficțiune este un om viu, mai important decât relația simbolică din mintea unui ilustrator.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anul BEETHOVEN

Copyright © optmotive.ro