Revistă print și online

Departe

Pentru o cititoare de literatură română, dar care se află peste Atlantic și la celălalt capăt al Statelor Unite, mai exact la Seattle, revista online OPT motive este o doză săptămânală de "literary updates" și nu numai.

Uneori, prinsă cu alte treburi, amân lectura și apoi fac o baie recuperatorie: mă scufund în câte o categorie a site-ului revistei și mă las purtată de la un interviu la altul, de la o recenzie la alta, sau de la o confesiune la alta până când simt că m-am întors acasă. Încep să aud vocile autorilor, pe unii nici măcar nu-i cunosc personal, dar pe care am sentimentul că i-am întâlnit în altă viață: Cătălin Ghiță, Bogdan Baciu, Alexandra Niculescu, Anca Eftenie, Catrinel Popa, Andrei Șerban, Liviu Szöke, Diana Nechit, și mulți alții. Pe alții îi cunosc—Doina Ruști, Paul Cernat, Cristina Bogdan—și mă bucur să-i citesc.

OPT motive este cu adevărat o revistă concepută pentru mediul digital: cele 16 ferestre, de la Creatorii de ficțiune, Opinii și idei, Carte, Confesiuni, Istorii, până la Pagina de literatură, Noua Literatură, Interviuri, Poeme, Debut, Traduceri se deschid într-o arhitectură clară care te informează deopotrivă vizual și textual. Niciodată nu ești covârșit! Asta pentru că totul e conceput cu măsura lucrurilor bine făcute. Mai bine zis, bine scrise.

Nu am rezistat să deschid o pagină și să încep să citesc un articol fără să nu fac "click" pe "Read More". Cei care scriu pentru OPTmotive știu cum să-l "agațe" pe cititor. Plăcerea cititului meu vine din plăcerea și profesionalismul scrisului acestei echipe care rezonează intelectual. Mai mult, video-urile care completează multimedialitatea revistei sunt nu numai o captatio benevolentiae adusă în era digitală, ci și o informare elementară despre cel care scrie și-ți vorbește, dar și despre ceea ce se scrie și se vorbește. Literatura devine accesibilă din toate unghiurile din care ar putea fi receptată și privită.

Intimitatea pe care o creează aceste scurte video-uri a fost salvarea mea în timpul pandemiei. Mulțumesc OPT motive!

Ileana MARIN

Profesor la Universitea din București, s-a făcut cunoscută prin studii de estetică, pornind de la pictura pre-rafaelită, către studiul de text, preocupând-o în mod special zona interdisciplinară, în care se întâlnesc imaginea și textul scris. Ileana Marin a publicat numeroase studii și cărți academice, între care Infidelitățile mitului. Repere hermeneutice (2002), Pictura prerafaelita sub semnul narativului (2003), Estetica victoriana a stersaturii (2015). Este co-autoare, alaturi de doua artiste din Belgia, a volumului Micronaratiunile orasului: o harta adnotata a Bucurestiului (2023). Coordonează doctorate, la Universitatea din București, fiind afiliată de asemenea la University of Washington, Seattle. .