OPTm
nr.crt.

Vară de cititor

Într-o cronologie interioară de cititor înrăit (cam alandala, dacă e să fiu sinceră), anul 2018 e definitoriu. Mi-amintesc de una dintre vizitele mele la București, când fiica mea m-a dus într-un loc minunat „Camera din față” unde, într-o atmosferă din alte timpuri, puteai savura o cafea făcută cu artă. Decorurile, obiectele vechi din materiale despre care doar auzisem, au deschis ușa spre orele tihnite ale unei sieste pe care doar privilegiații și-o permiteau.

Cam p-atunci, deși apărut cu ceva timp înainte, mi-a „căzut” în mâini Manuscrisul fanariot al Doinei Ruști. Întâlnisem numele întâmplător, răsfoind o revistă; nu-mi spunea nimic. Departe de lumea „dezmățului” cultural pe care-l presupune viața într-o metropolă (includ aici întâlnirile cu și între scriitori, o cafenea literară, etc.), singura bucurie, mai ales într-o vară prăfoasă și leneșă, rămâne cititul.

În iulie 2018 mă chinuisem cu Egipteanul lui Mika Waltari, da, la propriu, era editat de Polirom cu niște caractere imposibil de mici, înșirate pe vreo opt sute de pagini. Imaginați-vă ochii mei micșorați și lentilele zgâriate… Cum-necum am isprăvit și m-am „premiat” cu Manuscrisul fanariot. Un regal al scrisului, cu poveste și suflet, cu firesc și fantastic… Am terminat-o și mi-a părut rău că nu am făcut pauze care să-mi prelungească starea de bucurie, uimirea că există cărți despre care nimeni nu spune nimic, că avem scriitori excepționali.

A fost momentul din care am început „vânătoarea de comori: tot ce purta semnătura scriitoarei pe care mi-o închipuiam o tânără talentată, atâta prospețime avea în scrisul ei care mă uimea. Am cumpărat tot ce-am prins, am urmărit apariția romanului „Homeric” disperată că nu-l pot avea mai repede! Un delir livresc mă cuprinsese și așteptam cu sufletul la gură apariția altor cărți ale sale, de parcă le-aș fi vrut scrise peste noapte… Am regăsit savoarea lecturilor din anii copilăriei, când a citi, în casa cu zece copii, era pur și simplu un act de răzvrătire împotriva cotidianului repetitiv și cenușiu...

Iubesc tot ce am citit scris de uimitoarea scriitoare (Manuscrisul fanariot, Lizoanca, Logodnica, Fantoma din moară, Mâța Vinerii, Mămica la două albăstrele, Patru bărbați plus Aurelius, Zogru, Homeric, Paturi oculte). Dacă aș fi fost hărăzită cu darul scrisului, mi-aș fi dorit să fi scris cărțile Doinei Ruști!

Emilia ROSET

Specialistă în didactică, preocupată de literatura contemporană și de tehnicile lecturii.

Echipa
Arhiva

ISTORIA VIE A LITERATURII ROMÂNE

(Anii 90. Anii 2000: 1998-2005. Anii 2005-2007. Anul 2008-2009. Anii 2009-2011. Anul decăderii - 2012. Prin cenușa imperiilor - 2013-2019.)

PS. Vă așteptăm cu amintiri, opinii, comentarii - să scriem împreună istoria literaturii postdecembriste.

NOUA LITERATURĂ

„Domnul Alec mi-a făcut semn să mă bag într-una dintre piscinele gonflabile care acopereau podeaua. După o clipă de ezitare, în care am decis că nu se face să mă prezint ud la ușa următorului destinatar, mi-am scos blana, am împăturit-o cu grijă pe marginea de plastic și m-am vârât în apa călduță."

Fantasy, pulp & story.

OPTm

CARTEA SĂPTĂMÂNII

 

Recomandată de Oana BOȘCA MĂLIN

LITERA, 2021

 

NOAPTEA MUZEELOR:

Muzeul Literaturii are program lung

 

CĂRȚI NOI

 

Humanitas

 

 

Humanitas

 

The 2021 International Booker Prize 

 

 

ART (cu o reducere de 25%)

 

 

REEDITĂRI de TOP

 

 

 

 

 

 

Cartier

VREMEA

 

 

Copyright © optmotive.ro