OPTm
nr.crt.

Un an cețos

Camelia VĂCARU - Idei - nr. 45 / 28 decembrie, 2020

Geamul meu de la bucătărie e din sticlă de Nevada. Are 12 pătrate glazurate prin care cerul se vede de parcă ar fi mereu ceață afară. Numai că anul ăsta a fost ceață și înăuntru. Am o mulțime de îmbrățișări pe care nu am apucat să le dăruiesc. O strângere de mână, un croissant împărțit în mijlocul drumului, o atingere pe obraz... Mărunțișuri duioase și palpabile, care înainte erau la fel de firești ca un răsărit de soare, s-au transformat acum în mărunțișuri duioase și atât. Dicționarul Collins zice că „lockdown” e cuvântul anului 2020, însă pentru mine e "blurry”. 

Întrebări, frici, dor, nesiguranțe, grijă, multă grijă, casa devenită birou și școală deopotrivă, ritualuri noi, depărtări… Un cocktail unde ingredinetele nu prea s-au potrivit, dar care a făcut parte din meniul meu zilnic. M-am încăpățânat, totuși, să-mi încep diminețile la fel: cu o cafea neagră. Nu doar pentru că îmi place, ci și pentru că vreau să verific dacă am miros. Am. 

Pe mama am văzut-o anul ăsta doar de 3 ori. Și niciodată n-am îmbrățișat-o. Vorbim des pe Whatsapp video, ultima oară am stat până la miezul nopții să depănăm amintiri și să ne facem planuri pentru ziua Z (ziua Z fiind, desigur, cea în care o voi lua în brațe și nu-i voi ma da drumul decât atunci când îmi va amorți gâtul sprijinit de umărul ei). De doi ani și jumătate tata e într-o lume în care nu mai trebuie să își facă astfel de griji, dar eu îl mai salut uneori, în gând, și îmi închipui că-mi răspunde: „Țambrică, or să treacă toate!”.

Aproape de Grădina Icoanei exista un loc care îmi era tare drag. Mergeam acolo să citesc, să beau ceai de iasomie dintr-o cană uriașă din porțelan și să mânânc cele mai bune fursecuri cu fulgi de ciocolată din lume. Într-o după amiază de septembrie am trecut pe acolo sperând să-mi cumpăr ceva bun și am găsit ușile închise. Definitiv. 

Cumva, în toată nebunia de anul ăsta am făcut și ceva bun. Altfel nu aș fi găsit în brad, printre luminițe și beteală aurie, o felicitare colorată pe care scria „Cel mai frumos cadou de Crăciun ești tu!”. Habar n-am cum, dar se pare că am rămas o mamă „cool” și în 2020.

Iar printre toate astea, într-o zi m-am întâlnit cu Zenob și-așa am ajuns la OPTm, unde îmi beau ceaiul în clipa asta, printre nori.

Camelia VĂCARU

Echipa
Arhiva

ISTORIA VIE A LITERATURII ROMÂNE

(Anii 90. Anii 2000: 1998-2005. Anii 2005-2007. Anul 2008-2009. Anii 2009-2011. Anul decăderii - 2012. Prin cenușa imperiilor - 2013-2019.)

PS. Vă așteptăm cu amintiri, opinii, comentarii - să scriem împreună istoria literaturii postdecembriste.

NUMĂR ANIVERSAR

Peste 300 de zile de la apariția revistei

 

Următorul număr: luni, 11 ianuarie 2021

 

 

Un 2021 fabulos, fericit, liber!

 

Urare din partea lui Adrian Silvan IONESCU, directorul Institutului de Istoria Artei, „George Oprescu” al Academiei Române, în stilul său specific: ilustrând istoria.

 

CĂRȚI din anul pandemiei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ARTIȘTI ÎN VIAȚA PRIVATĂ

 

 

Bogdan Simion (Cobzarul) înainte de concert.

 

 

Cărți din anul pandemiei

 

 

 

Aurora Speranța CERNITU - Zefir.

 

Liviu SZOKE recomandă

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Credem în imagine și de aceea nu ilustrăm textele de literatură, ci le personalizăm cu secvențe din viața scriitorului, cu poze de la lansări sau de la alte evenimente care făceau până nu demult parte din viața noastră normală. Creatorul de ficțiune este un om viu, mai important decât relația simbolică din mintea unui ilustrator.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anul BEETHOVEN

Copyright © optmotive.ro