Andrei ZBÎRNEA
Jurnalist și scriitor, Andrei a publicat în special poezie, printre volumele sale numărându-se: Rock în Praga (2011), #kazim (contemporani cu primăvara arabă) -2014, Turneul Celor Cinci Națiuni (2017), [Pink Pong] (împreună cu poetul danez Claus Ankersen), volumul trilingv (română-engleză-daneză) - 2019. Totodată este prezent în numeroase antologii și publicații.
Date biografice: Mă numesc Andreea, am copilărit și crescut într-un sat, aproape de natură, aproape de lumină. În prezent locuiesc în Iași, lucrez într-o corporație cu o balerină desenată pe pereți. În rest, mai scriu, mai citesc etc.
...
Miruna Vlada este poetă. A debutat în 2004, a publicat până în prezent trei volume de poezie, iar pentru cel mai recent volum Bosnia.Partaj (2014), a primit Premiul Cartea de Poezie a anului 2014, la Gala Radio România Cultural. Din 2013 este doctor în relații internaționale și în prezent predă ca lector la SNSPA, București. Ocazional moderează dezbateri culturale și este membră a comitetului de conducere al PEN România. Are în pregătire primul roman, Anticoncepțional, și un nou volum de poezie. Mai multe pe http://www.mirunavlada.com . ...
ascult de pe un site
zgomot de mașină de spălat
mă calmează mă ajută să dorm
uneori ascult zgomot de cafenea și espressoare
...
Marian MIHAI este născut în anul 1975. A publicat două volume de poezie „negru opac“ și „în timp ce tu“. Este redactor al revistei “Literadura“, și din toamna anului 2019, organizează la Buzău, clubul de lectură Noise Poetry. Traduce poezie și proză din limbile: germană, franceză, spaniolă, italiană și engleză. Poemele sale au apărut în publicații cum sînt: Sintagme Literare, Conta, Ramuri, Arca, Spații Culturale, Poesis International.
...
am băut
pe cerul gol
în timp ce femeia învelită în celofan
se derula pe sine
dezordinea de dimineață
...
Și sunt doar un chiriaș
Nu îmi iese. Nu îmi iese și gata. Arunc la coș întruna foi mototolite. Nici nu știu cât timp a trecut. În camera de la etajul 5 nu există, nu a existat vreun ceas. De ce să mânjesc acești pereți, acest aer, cu treceri nejustificate ale orelor... Oricum, pereții sunt bătrâni, ursuzi, cu urechile pline cu clei întărit. De abia mă mai înțeleg cu ei. E mai greu decât înainte. Și sunt doar un chiriaș.
E totuși târziu, ...
sunt nopți
în care nu cred
în zilele de mâine
am văzut moartea
de aproape
...
Sunt multe lucruri care se pot reproșa revistelor de cultură nu atât de mainstream, însă nu pot fi acuzate că nu se străduiesc să se plieze pe mersul lucrurilor din societate. Dacă despre cultura care nu se vede la televizor sau pe Youtube putem afirma că are o mică șansă să găsească ecou(ri), nu același lucru îl putem spune despre poezia contemporană. Și am să adun aici câteva dintre acuzele și statisticile cu care este bombardată poezia în ultimii zece-douăzeci de ani. Dacă ați participat măcar la o lectură de poezie sau la un club de lectură cu poezie, sigur vă veți aduce aminte de aceste refrene mult vehiculate în cercurile (nu așa de) înalte ale poeziei. Vă invit să jucăm fact or fiction. La final, vă aștept răspunsurile. ...
(Anii 90.Anii 2000: 1998-2005. Anii 2005-2007. Anul 2008-2009. Anii 2009-2011. Anul decăderii - 2012. Prin cenușa imperiilor - 2013-2019.)
PS. Vă așteptăm cu amintiri, opinii, comentarii - să scriem împreună istoria literaturii postdecembriste.
Imaginație epică, frază de maximă literaturitate, talent evident. Pavel NEDELCU m-a fermecat prin fabulația care crește epidemic, de la iun simplu detaliu la viața integrală a orașului, cuprinzând în cuvinte puține straturi existențiale diverse, nunațe emoționale incredibile, mini-episoade satirice. Adică scrie literatură, nu se oprește la a relata un fapt.
Doina RUȘTI
Cum am devenit câine de Vladimir Maiakovski; Ah, cât de multe pisici, cu Alexandru Malaicu, Scena Digitală, Sibiu.
Vladimir Maiakovski - Singur în mulțime (poeme), traducere de Camelia Dinu, Ed Tracus Arte, 2021
Recomandată de Mihai ENE
Un roman „istoric”, în sensul că a fost primul mare roman postdecembrist, Sonata pentru acordeon de Radu Aldulescu, după mulți ani, vede din nou lumina tiparului săptămâna aceasta, la Ed LITERA.
Primele exemplare sunt cu autograf.
de
Enrique Javier Nogueras Valdivieso
Oh, sigurătate, doamna mea absolută
protectoare silnică
a zilelor mele, a nopților mele și a somnului meu,
singurătate a dorinței și a verii
Singurătate a dragostei și a urii,
singurătate pustie, a memoriei și a oboselii
(trad Eugen Barz)
Florica Courriol căutând un verb potrivit
Credem în imagine și de aceea nu ilustrăm textele de literatură, ci le personalizăm cu secvențe din viața scriitorului, cu poze de la lansări sau de la alte evenimente care făceau până nu demult parte din viața noastră normală. Creatorul de ficțiune este un om viu, mai important decât relația simbolică din mintea unui ilustrator.
Copyright © optmotive.ro