Pompilia CHIFU
Doctorand în studii filologice, Universitatea Dunărea de Jos, Galați
Cum lucrez la o carte despre proza postdecembristă, mă voi referi la acest gen. Aș începe cu faptul că impactul tehnologic mare și crizele economice multiple au adus numeroase schimbări în literatura de azi. Înmulțirea editurilor, căderea criticii literare și a revistelor de profil, au impulsionat și au adus o explozie a cărților, în special, a romanului. Pe lângă sufocarea pieței cu maculatură, această stare de lucruri a dus, până la urmă, și la ștergerea granițelor tradiționale dintre generații, în momentul actual scriitorii fiind grupați în jurul câte unei edituri, în jurul unui site, fără a se putea vorbi despre o grupare compactă, ca în cazul poeziei douămiiste de exemplu, fără a mai fi vorba despre programe și manifeste sau despre grija față de unitatea ...
Prin școală auzeam des că fereastra e un simbol al feminității. Domnițele triste stau la ferestre, plănuind să fugă în lume, își așteaptă prinții, își visează iubiții. Dar am constatat cu timpul că mai mult bărbații scriu despre ferestre și le așează pe femei acolo. Bărbații stau cu ochii pe fereastră, rezemându-și coatele pe pervaz, și pun la cale niște călătorii bizare. Spun asta pentru că am căutat prin poeziile de pe net și am ales opt texte, semnate de bărbați, în care e vorba despre ferestre
...
Alegem sau nu o carte după copertă? Uneori, da. Ca să verific ipoteza, am dat câteva căutări pe net, și-am ales ceea ce mi-a sărit în ochi, ceea ce mi-a incitat interesul. Pe unele aș vrea să le citesc într-un viitor apropiat, deoarece dacă m-aș ghida după titlu și după copertă - aș zice că sunt interesante.
...
Editori curajoși, cititori pe măsură. Deși totul părea blocat, în lunile noastre de claustrare au apărut cărți, au avut loc evenimente online, iar librăriile au făcut pachete cu noutăți. Iar dintre cărțile pandemiei, am ales opt, pentru OPTm.
Am să încep cu Dicționarul refacerii de John Freeman (Traducere de Alina ...
Proză bună, scriitori tineri, texte ușor de găsit - pe site-uri, pe bloguri sau în revistele online. Am selectat opt fragmente, urmate de link spre textul integral, povestiri care exprimă fidel spiritul contemporan și schimbările care s-au produs în proza românească.
...
Există mulți eroi duși cu pluta în literatura română. Unii sunt doar puțin deranjați, alții, doar abulici. Există și nebuni creionați în notă sumbră, ca Ion din Năpasta lui Caragiale, dar cei mai mulți sunt veseli, bizari, caraghioși ori inspiră compasiune. Am ales opt sonați care-mi sunt simpatici și de la care consider că putem învăța multe.
...
În literatura noastră fantastică s-a scris mai mult proză scurtă decât roman. Iar romanele, nu prea numeroase, au adoptat de cele mai multe ori filonul folcloric, fără îmbunătățiri compoziționale. Dacă ar fi să numesc opt romane, primul care îmi vine în minte este Adam și Eva (Rebreanu), distanțat de folclor devreme și în mod declarat, apoi aș numi Fantoma din moară (Doina Ruști) pentru că am scris recent despre el, cu un tip de fantastic rar în literatura noastă, între neogotic și realismul magic. Și pentru c-a venit vorba despre fabulația cu accente magice, aș numi Creanga de aur a lui Sadoveanu și romanele lui Eliade. Între acestea, Noaptea de Sânziene vine cu un exces de complexitate, fiind o sinteză a tehnicilor fantastice, continuate de Mircea ...
Ce este lectura? Un drum labirintic spre inima cărții, o înflorire spirituală. Descifrarea unei cărți devine un act de cunoaștere care ne determină să parcurgem calea către noi înșine. Interpretarea unei cărți te face să scoți la iveală latura umbroasă, firele care te le legă de inconștient. Fără să vrei, scoți la suprafață ceea ce a fost camuflat, în universul interior. Lectorul are un punct de vedere flexibil, care completează povestea, uneori deschizând porți de comunicare cu personajele, cu scriitorul. În special lectura unei ficțiuni provoacă emoții, care fac ca lumea reală să devină mai încărcată de sens. Romanul este un univers ficțional, independent, cu identitate proprie, inaccesibil lectorilor neavizați. Este un univers, care se lasă, totuși, în ...
(Anii 90.Anii 2000: 1998-2005. Anii 2005-2007. Anul 2008-2009. Anii 2009-2011. Anul decăderii - 2012. Prin cenușa imperiilor - 2013-2019.)
PS. Vă așteptăm cu amintiri, opinii, comentarii - să scriem împreună istoria literaturii postdecembriste.
Imaginație epică, frază de maximă literaturitate, talent evident. Pavel NEDELCU m-a fermecat prin fabulația care crește epidemic, de la iun simplu detaliu la viața integrală a orașului, cuprinzând în cuvinte puține straturi existențiale diverse, nunațe emoționale incredibile, mini-episoade satirice. Adică scrie literatură, nu se oprește la a relata un fapt.
Doina RUȘTI
Cum am devenit câine de Vladimir Maiakovski; Ah, cât de multe pisici, cu Alexandru Malaicu, Scena Digitală, Sibiu.
Vladimir Maiakovski - Singur în mulțime (poeme), traducere de Camelia Dinu, Ed Tracus Arte, 2021
Recomandată de Mihai ENE
Vești noi de la Dan Mircea Cipariu
Un roman „istoric”, în sensul că a fost primul mare roman postdecembrist, Sonata pentru acordeon de Radu Aldulescu, după mulți ani, vede din nou lumina tiparului săptămâna aceasta, la Ed LITERA.
Primele exemplare sunt cu autograf.
de
Enrique Javier Nogueras Valdivieso
Oh, sigurătate, doamna mea absolută
protectoare silnică
a zilelor mele, a nopților mele și a somnului meu,
singurătate a dorinței și a verii
Singurătate a dragostei și a urii,
singurătate pustie, a memoriei și a oboselii
(trad Eugen Barz)
Florica Courriol căutând un verb potrivit
Credem în imagine și de aceea nu ilustrăm textele de literatură, ci le personalizăm cu secvențe din viața scriitorului, cu poze de la lansări sau de la alte evenimente care făceau până nu demult parte din viața noastră normală. Creatorul de ficțiune este un om viu, mai important decât relația simbolică din mintea unui ilustrator.
Copyright © optmotive.ro