Revistă print și online

Invitații lui Zenob: Emanuel PÂRVU

Pe Emi l-am văzut prin

orașul hackerilor, care se întinde din Pantelimon, doi kilometri mai sus. Era vară, iar el vorbea cu Sf. Avram într-o scară de bloc. Să nu credeți că era vreo discuție teologică! Nicidecum! Sfântul încerca să-i vândă o pălărie, iar Emi, pe jumătate ridicat de pe trepte, îi spunea cât de dăunătoare sunt pălăriile, mai ales cele cumpărate de la sfinți, care-ți țin ideile la respect. În sfârșit până la urmă m-a văzut și pe mine și-a făcut prezentările, uite, ăsta este Zenob, a venit să mă ia la un ceai, dacă ții morțiș, i-a spus el lui Avram, care mă privea fără pic de respect, n-ai decât să-i vinzi lui pălăria. Unde-ai mai văzut tu, Emi, un zenob purtând pălărie?! Asta este cu Emi - nu se pricepe deloc la zenobi!


1. Ce amuletă ai? Ce obiect te apără?

Nu am. Sunt o persoană credincioasă, nu cred în superstiții, în obiecte vrăjite și altele de felul ăsta. Dar cred în puterea icoanelor și a crucii. Tocmai de-aia, mereu am prin portofel câte o cruciuliță sfințită. Nu cred în noroc. Doar într-o legătură mistică, într-un fel de telepatie cu Dumnezeu. Când am o zi grea, de filmare, mă rog, nu ceva special, mă milogesc mai mult. Iar când e dezastru, când sunt praf, mă retrag undeva, am un loc de recluziune, unde am ritualurile mele de renovare. E locul meu secret, cu întâmplări pe care nimic nu le poate egala ca intensitate, nici măcar arta.


2. În cazul acesta trebuie să fi avut tu vreo întâmplare miraculoasă, ceva ieșit din comun!

Am avut astă-vară o filmare, la un lung metraj. Trebuia înscenat un accident pe Calea Griviței, care se putea filma doar pe 16 august 2020, așa era aprobarea dată de Primăria București, obținută greu, încă din luna mai - Consiliul general se întâlnește o data la 3 luni, și cum vara a fost totul închis, din cauză de Covid… În sfârșit, prognoza meteo pentru ziua aia era dezastruoasă. Cu doua zile înainte de 16 august, se oprește filmarea pentru că era ud pe jos și ploua continuu - nu era racord. Și timpul trecea…. Vine ziua de 16 august pentru care prognoza era cu mult mai rea: ploi torențiale, furtună etc… și-am început să mă rog, din toată inima mea de om care așteptasem 4 ani de zile să fac filmul ăsta! De ce 4 ani? Ratat concurs CNC, lipsă fonduri etc. Și ce crezi? La mama în cartier ploua de numa-numa, iar pe Calea Griviței nu s-a mișcat o frunză. Am filmat bine-merci accidentul, în singura zi în care putea fi filmat. Nu ți se pare un miracol? Eu așa cred! În rest, ce să-ți povestesc? Să știi, Zenob, că nu prea sunt o persoană plăcută în timpul filmărilor! O iau tare în serios, sunt chiar analitic.


3. Dragă Emi, cu ce personaj al tău te-ai duce să-ți cumperi… o mașină?

Arăt a tip care are nevoie urgent de-o mașină? Adevărul e că mi-ar plăcea una, iar dacă ar fi să iau cu mine vreun personaj, l-aș lua pe Fitilosu, cel mai recent personaj creat/scris de mine pentru filmul regizat astă vară. Șerban Pavlu, căruia i-am încredințat rolul principal, m-a întrebat la un moment dat dacă mi-ar plăcea să joc unul dintre personaje filmului și i-am răspuns fără ezitare că aș alege să joc, Fitilosu’. El ar fi primul pe listă, pentru că e un personaj la limită… Mi-ar plăcea să-l văd cum se raportează la romantismele din jurul nostru. Vânzătorii de mașini par muuult mai mincinoși decât pescarii din povești. Așa că sigur ar fi interesant să mă însoțească la cumpărarea unei mașini.

ZENOB

Zenob face parte din grupul "Perucile verzi".

în același număr