Revistă print și online

La Chilia-n port

𝗠𝗶𝗸𝗲 𝗚𝗼𝗱𝗼𝗿𝗼𝗷𝗮 și 𝗠𝗮𝗿𝗶𝘂𝘀 𝗠𝗶𝗵𝗮𝗹𝗮𝗰𝗵𝗲 au reușit  o 𝐍𝐎𝐔Ă 𝐏𝐈𝐄𝐒Ă care nu mai respectă nicio regulă din trecutele lor colaborări.  

𝙀𝙨𝙩𝙚 𝙪𝙣 𝙘â𝙣𝙩𝙚𝙘 𝙥𝙧𝙤𝙩𝙚𝙨𝙩
𝙏𝙚 𝙥𝙧𝙤𝙫𝙤𝙖𝙘ă, 𝙩𝙚 𝙞𝙢𝙥𝙡𝙞𝙘ă ș𝙞 𝙩𝙚 𝙛𝙖𝙘𝙚 𝙘𝙤𝙢𝙥𝙡𝙞𝙘𝙚
𝙀𝙨𝙩𝙚 𝙤 𝙙𝙤𝙞𝙣ă 𝙙𝙚 𝙥𝙪ș𝙘ă𝙧𝙞𝙚
𝙀𝙨𝙩𝙚 𝙪𝙣 𝙗𝙡𝙪𝙚𝙨 î𝙣 𝙖𝙘𝙚𝙡𝙖ș𝙞 𝙩𝙞𝙢𝙥
𝙀𝙨𝙩𝙚 𝙤 𝙧𝙚𝙖𝙡𝙞𝙯𝙖𝙧𝙚 𝙖 𝙡𝙤𝙧 𝙛ă𝙧ă 𝙥𝙧𝙚𝙘𝙚𝙙𝙚𝙣𝙩

După trei ani de căutări estetice și de experiențe de sunet, de lucru fără odihnă în studio,  au reușit o variantă neașteptată la această doină de pușcărie: 𝗟𝗮 𝗖𝗵𝗶𝗹𝗶𝗮-𝗻 𝗽𝗼𝗿𝘁

Cum ați găsit melodia?
Mike 𝗚𝗼𝗱𝗼𝗿𝗼𝗷𝗮: De pe net l-au aflat pe Puiu Spiru, lăutarul deportat. Într-o după amiază de toamnă am plecat în Deltă, pe urmele artistului. 

Cine a fost Spiru?

Mike 𝗚𝗼𝗱𝗼𝗿𝗼𝗷𝗮: Puiu Spiru s-a născut în 1926 în Luncavița,Tulcea.  Părinții lui erau oameni înstăriți din comună, familie de senatori de Tulcea.

În 1947 partidul comunist îi trimite părinții la canal, le confiscă proprietățile iar el este exmatriculat de la Conservator și trimis la muncă silnică la Bicaz. În acești ani  este bătut, batjocorit, distrus psihic de liderii noului partid. 

După o viață extrem de chinuită, a fost înmormântat în cimitirul săracilor din Galați.  

Puiu Spiru a compus cântecul "La Dobrogea" în 1948, aflat la muncă silnică la Bicaz. 
Acest cântec este interpretat astăzi sub denumirea de "𝗟𝗮 𝗖𝗵𝗶𝗹𝗶𝗮-𝗻 𝗽𝗼𝗿𝘁".“CE DURERE DUREROASĂ"“


Ce înseamnă această piesă pentru tine?

Mike 𝗚𝗼𝗱𝗼𝗿𝗼𝗷𝗮: Piesa La Chilia-n port este un demers care a început printr-o descoperire online și care mi-a provocat o curiozitate fără margini. Am observat asemănarea uluitoare între mesajul comunicat într-unul dintre filmele mele de referință al lui al fraților Joel și Ethan Coen, e vorba de “Oh brother where are thou ?", acel film care îi are în rolurile principale pe George Clooney, John Turturro și Tim Blake Nelson⁠, iar Chris Thomas King⁠, John Goodman, Holly Hunter, și Charles Durning⁠ au roluri secundare.
Acolo era o piesă care se intitula “I’m a man of a constant sorrow",  într-o traducere așa lejeră : ‘Sunt un om al tristeții permanente !" . În momentul în care am pătruns mai atent textul lui Puiu Spiru am realizat corespundențe formidabile între mesajul piesei de country “I’m a man of a constant sorrow" și “La Chilia-n port"… am realizat că este este foarte posibil să pot să fac un mariaj între cele două culturi: cea din care provin eu și în care pot înțelege ușor mesajul lui Puiu Spiru, al doinei lui de pușcărie și cea a culturii nord americane, de unde înțelegerea mea este îngrădită de spațiul meu geocultural dar educația mea însușită de decenii îmi permite să o pot cuprinde totuși.

Aceasta a fost premisa. Ce s-a întâmplat după această descoperire?

Mike 𝗚𝗼𝗱𝗼𝗿𝗼𝗷𝗮: I-am dat un telefon lui Marius Mihalache, devenind amândoi interesați de acest experiment . 

Puiu Spiru nu a fost un erou. A fost un om care a suferit o tragedie îngrozitoare la viața lui și alături de ceilalți deportați, deținuți politic, el a tânjit după libertate Dorul lui de casă a fost covârșitor . Piesa l“La Chilia-n port" nu ar fi fost niciodată atât de cunoscută dacă n-ar fi fost aleasă în filmul “Cel mai iubit dintre pamânteni" cu acea secvență legendară în care Stefan Iordache la masă îl provoacă pe Stefan Bănică cu piesa “La Chilia-n port" . 

Cred că oamenii și eu la rându-mi, avem nevoie de legende; avem nevoie de semnificații avem nevoie de mitologii nu pentru că ne place să fim mințiți, păcăliți sau amețiți de opiumul irealității ci pentru că efectiv în fiecare acțiune a noastră poate fi ceva remarcabil . Iar în cazul lui Puiu Spiru remarcabilitatea lui este plasată în viața lui însăși plină de suferință, din care noi putem înțelege că un om simplu poate fi mai important decât un mare academician… pur și simplu prin energia suferinței lui, prin tragismul lui existențial . Durerea nu este ceva care să ne lase indiferenți . 

Cum ați prelucrat această piesă?

Blues -ul este o artă care acum a devenit un limbaj universal. În 2024 găsim blues peste tot în lume: din Argentina în Marea Britanie, din Guadelupa în Suedia, din America până în România . Publicul este din ce în ce mai apropiat de această artă care atrage după sine valorile rockului clasic, bucuria improvizației din jazz iar performing -ul, virtuozitatea artiștilor își găsesc un lăcaș sigur și primitor în zona genului blues .

Culturile pe acest pământ, ca și limbile naționale, ca și istoriile fiecărei națiuni sunt binevenite în caleidoscopul omenirii . 
Toate acestea se leagă cu un singur fir unificator: omul !"
Mike Godoroja


O durere dureroasă
𝗺𝘂𝘇𝗶𝗰𝗮
compozitor : Puiu Spiru
producători : Mike Godoroja. Emanuel Gheorghe "fisă"
orchestrație : Mike Godoroja , Dorian Pîrvu

𝗮𝘂 î𝗻𝗿𝗲𝗴𝗶𝘀𝘁𝗿𝗮𝘁
Mike Godoroja : vocal, sintetizatoare 
Marius Mihalache: țambal
Vali Vătuiu : tobe
Dorian Pîrvu : solo moog D, moog bas synth 
Alin Păun : mandolină, ghitară, programare sintetizatoare 

𝗮𝘂 𝗽𝗮𝗿𝘁𝗶𝗰𝗶𝗽𝗮𝘁 𝗹𝗮 𝗳𝗶𝗹𝗺𝗮𝗿𝗲
Alex Gavril : ghitară
Romeo Bejan  : bas
Ștefan Bocioc : claviaturi
                            𝘀𝘂𝗻𝗲𝘁
înregistrare, mixaj și mastering de către Mike Godoroja în studioul din Balotești, Ilfov în perioada 2020-2023

𝗳𝗶𝗹𝗺𝗮𝗿𝗲
realizată live de către Dragoș Burlacu la concertul din Pub Universătății București în 2022.

𝘃𝗶𝗱𝗲𝗼𝗰𝗹𝗶𝗽
scenariul și animație grafică AI: Mike Godoroja  în 2023.


 

ZENOB

Zenob face parte din grupul "Perucile verzi".