Revistă print și online

Conferința de Joi

Coordonator al Conferințelor de joi: conf. univ. Dr. Cătălin D. Constantin.


Muzeul Municipiului București vă invită la Conferința de Joi, 14 martie 2024, ora 18.30, la Palatul Suțu (Bd. Ion C. Brătianu nr 2), la întâlnirea cu istoricul Andrei Răzvan Voinea, cu tema "Ferentari incomplet".

În primul deceniu postdecembrist, Ferentari stătea drept simbol al spațiului anonim, sărac, și segregat de restul Bucureștiului. Astăzi, este un spațiu care a devenit subiectul proiectelor de revitalizare urbană și cuprinde proiecte cu locuitorii și noi inițiative de schimbare a spațiului construit. Printre acestea se numără inițiativele conduse de organizații non-guvernamentale precum Policy Center for Roma and Minorities, Asociația Casa Bună, Studiourile Ferentari și Asociația Zi de Bine, Centrul Comunitar ILO Ferentari (al Asociației Carusel). În cartier, aceste asociații au implementat numeroase proiecte sociale, culturale, educaționale, de sănătate publică, inițiative de de-segregare și de prevenire a sărăciei, sau de creștere a încrederii comunitare printre locuitori. Din acest punct de vedere, sperăm că tema, reflectată și într-o carte, ajută și intervine într-o dezbatere mai largă despre cultura și istoria Ferentariului, despre cum gândim mediul urban ca spațiu de intersecții sociale și despre tensiuni identitare, care există la nivelul capitalei.

Andrei Răzvan Voinea este istoric, absolvent al Facultății de Istorie (2008), al masterului de Studii Culturale Britanice (Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, 2010), ambele în cadrul Universității București și al masteratului de istorie central-europeană din cadrul Universității Central-Europene (Budapesta, 2012). Doctor în istoria arhitecturii (Universitatea de Arhitectură și Urbanism "Ion Mincu", 2017). Bursier al Academiei Române (2014-2015) și Fulbright Visiting Scholar la Universitatea din Pittsburgh (Departamentul de Istoria Artei și Arhitecturii) între 2016-2017.

Arhivist la Open Society Archives (2012), secretar general de redacție al revistei Arhitext (2014-2015). El este și autorul unui volum intitulat "Idealul locuirii bucureștene: familia cu casă și grădină. Parcelările Societății Comunale pentru Locuințe Ieftine - București (1908-1948)", primul proiect editorial al asociației Studio Zona, o asociație de istorici și arhitecți care-și doresc să restabilească un dialog între locuitorii orașului și cercul lumii academice.


Preț bilet - 10 lei / persoană.

Revista Ficțiunea