Revistă print și online

Proza 2023

Florin Spătaru, Viespea de pe limbă, Voxa, 2023

Este un volum de proză scurtă, o gură de aer tare, întocmai ca cel de afară. Povestirile se desfășoară în ritm alert, cadru cu cadru, într-o suită surprinzătoare, care m-a purtat în timpuri și spații variate, atipice. Personaje stranii, ca acel iL of Khan, agent într-o lume a viitorului, transformat din simplu executant în păpușarul principal, imersează realitatea actuală cu o ușurință fermecătoare. Alt personaj recunoaște pe trotuarul de vizavi silueta celui care i-a bântuit coșmarurile în copilărie. Totul e ciudat sau picant. Senzualitate frustă (ca în romanul Greier de topaz), scene care îți accelerează pulsul, dar și mici instantanee duioase ale vieții de zi cu zi.

Dincolo de formă și stil, scriitura lui Florin Spătaru are miez. Nimic nu e ceea ce pare a fi. (Miruna Vasiliță)


Corina Ozon - Cineva în orașul ăsta te iubește, Trei, 2023

Povestea o are în centru pe Gloria, o femeie despărțită de soț și care-și crește singură fata ajunsă la sfârșitul studenției. Fostă jurnalistă de investigații, ea duce acum o viață relativ liniștită și cumva monotonă alături de fiică și de un motan incredibil de blând, însă viziunile pe care le are la răstimpuri și pe care nu le poate nici controla, nici înțelege, o obligă să urmeze și o altă carieră pe lângă cea de profesoară, anume aceea de detectiv criminalist, colaborând cu o secție obscură a poliției. (Al. Lamba)


Simona Goșu – Stela, Polirom, 2023

Roman de personaj, cum o sugerează titlul, despre viața fără surprize a unei menajere, pe nume Stela, caracter nebrăzdat complet de civilizația citadină. Unele conflicte milenare nu se opresc niciodată. (Florin Spătaru)


Marius Balo - Păturica roz, Litera, 2023

Romanul are un stil cursiv, este scris simplu și tocmai prin asta impactează: te face să fii cu el acolo, după gratii, îndurând traiul nedemn din închisoare și așteptând un termen care se prelungește la nesfârșit. Autorul transmite situațiile crunte, stările pe care le trăiește, într-un mod simplu, fără să facă paradă de suferințele prin care a trecut. Lasă loc vieții interioare a cititorului să desfășoare pe fundalul imaginației filmul celor opt ani din viață pierduți de Marius pe nedrept. Este o carte care te face pe tine, ca cititor, să trăiești viața dintre copertele ei. (Ligia Pârvulescu)


Femei, bărbați și faptele lor, volum colectiv, coord. de Ligia Pârvulescu, Litera, 2023

Considerabil la acest volum este, printre altele, faptul că, scriind despre raporturile dintre femei și bărbați, autorii par a se dezbrăca de haina genului lor sau, mai precis, de prejudecățile atașate acestuia, astfel încât visceralitate asociată, de obicei, masculinului și fragilitatea feminină fac parte din compoziția punctului nodal în care se interesectează nu doar rolurile de autor/ autoare, ci (și aici cred eu că trebuie pus accentul) tipurile diferite de umanitate. Este cu adevărat fascinantă frizarea realului pe marginea căreia se construiește întregul eșafodaj narativ, în reflexia căruia adevărul brut este preferat rafinării excesive (stilistic, lingvistic, tematic), poate și din dorința de a pune pe masa prezentului adevăratele cărți de identitate ale femeilor, ale bărbaților, cosmetizate de-a lungul timpului fie din rațiuni ideologice, fie prin pudrarea excesivă generată de variile curente de gândire "la modă". (Smărăndița Costin)

Revista Ficțiunea