Revistă print și online

PERSONAJUL SECRET, văzut de femei

 

Doina RUȘTI se întâlnește cu cititorii ei din Iași pentru câteva ateliere de scris și literatură


Miercuri, 6 martie, la ora 18.30, la Librăria Cărturești,Strada Palas 7A, Doina Ruști va susține un atelier public având ca punct de pornire povestirile din cele mai recente volume ale sale: "Cămașa în carouri" și "Depravatul din Gorgani", apărute la ed. Litera.

 Alături de Doina Ruști se vor afla Emanuela Ilie, Florina Năstase și Mihaela Albu Chiribău.


"Sunt convinsă, spune ea, că forma clasică a poveștii s-a dizovat. Însă la fel de bine știu că suntem ființe epice și că fără poveste ne risipim. Tocmai de aceea vă invit să construim împreună Personajul, acel tip ascuns în faptele noastre zilnice. Iar de data aceasta, vă propun să abordăm o perspectivă strict feminină."


În cursul aceleiași zile, Doina Ruști se întâlnește cu studenții Universității "Alexandru Ioan Cuza din Iași ". La ora 9.00 merge la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, pentru un atelier despre psihologia manifestării auctoriale, coordonat de prof. univ. dr. Nicoleta Popa și conf. univ. dr. Emanuela Ilie.

Începând cu ora 12.00, se va afla la Facultatea de Litere, pentru un workshop intitulat Literatură și scris, organizat de conf. univ. dr. Emanuela Ilie și drd. Smărăndița Costin.


Joi, 7 martie, Doina Ruști se întâlnește cu cititorii din Bacău.


Cămașa în carorui și alte 10 întâmplări din București

 Litera, 2023, prefață de Emanuela Ilie

O cămașă magică, o călătorie în timp, întâmplări stranii, în Bucureștiul de azi. Scris ca un puzzle, volumul conține 11 povestiri autonome, care pe parcurs se dovedesc legate, alcătuind o a doua poveste în planul secund al cărții.


Depravatul din Gorgani,

Litera, 2023

52 de povestiri dintr-o lumea când stanie, când de un realism istoric, cu o geografie insolită,  pe care Doina Ruști a plasat-o în secolul al 18-lea, dând naștere unui adevărat fanariot-cult în literatura de azi.

" Aceste elixire îi aduseseră în casă niște stafii și spiriduși de mărgean, de care nu putea să mai scape. La început veneau doar noaptea, pe lângă pat. Apoi au luat în stăpânire salonul, bucătăria, veranda. Și-au făcut vizuini în cuferele cu haine, pe divane și în scoarțele de pe ziduri. Chiar și fesul său, altădată de un roșu aprins, e acum prăfuit cu cenușă. Populația s-a mărit alarmant, încât unele, cenușii, l-au însoțit la cancelarie, pe care aproape au ocupat-o. Nu mai e dosar în care să nu fi umblat, nu există hârtie care să nu aibă urmele lor, de la cerneala întinsă la musculițele care s-au așezat pe fiece filă. Uneori cade câte o astfel de ființă direct pe foaia pe care scrie! Unele i-au băut cerneala, iar multe dintre ele deja au luat-o spre sala Divanului ori chiar spre apartamentele lui Ipsilanti.“ (Depravatul din Gorgani)


DOINA RUȘTI este autoarea unor romane cu miză socială puternică și stil inconfundabil, ca Fantoma din moară (2008) și Lizoanca la 11 ani (2009), dar și a trilogiei fanariote, compusă din romanele Manuscrisul fanariot (2015), Mâța Vinerii (2017) și Homeric (2019).

Cel mai recent roman al său este Paturi oculte (2020), urmat de două volume de povestiri: Ciudățenii amoroase din Bucureștiul fanariot (2022) și Depravatul din Gorgani (2023).

Alte romane de succes: Zogru, Logodnica, Mămica la două albăstrele (Adulterul), Patru bărbați plus Aurelius (2011), Cămașa în carouri și alte 10 întâmplări din București (2010) s.a. Aproape toate scrierile sale au fost reeditate în mai multe ediții, în momentul de față fiind în lucru o serie de autor, din care au apărut primele 4 volume (Litera).

Cu 40 de titluri traduse în peste 15 limbi, inclusiv în chineză, Doina Ruști s-a bucurat de exegeze și de recenzii laudative în multe publicații internaționale. Între cele mai recente traduceri, amintim ediția a doua a romanului L’omino rosso (2021, Roma), The Book of Perilous Dishes (2022, Londra), Zogru (2022, Marsilia).

A primit Premiul pentru Proză al Uniunii Scriitorilor din România/2008 și Premiul Ion Creangă, al Academiei Române/2009.

Doina Ruști a înființat grupul Ficțiunea, este scenaristă și ține cursuri de scriere creativă la Universitatea din București.

Are titlul academic de profesor universitar, cu specializarea în istoria culturii și civilizației universale pentru film.

http://www.doinarusti.ro

https://www.facebook.com/rustido

https://adevarul.ro/blogs/doina.rusti

https://fictiunea.ro


 

Revista Fictiunea