Revistă print și online

Fluturii aveau miros de iarbă crudă

PREMIERĂ martie 2024

Proiectul s-a născut în toamna lui 2023, atunci când Monica Turcu (artist vizual) și Andrei Velea (scriitor) și-au propus să aducă în orașul Galați o nouă viziune asupra teatrului actual, deja existentă în București, Sibiu, Timișoara, Cluj.

Mai precis, este vorba despre piese de teatru actual, care să fie regizate într-un concept vizual, o fuziune între teatrul contemporan și artele vizuale.

Textele sunt creația scriitorului Andrei Velea, regia și scenografia sunt concepția artistului vizual Monica Turcu.

Piesele au subiecte desprinse din lumea actuală și își propun să atragă atenția asupra unor subiecte extrem de sensibile, precum inteligența artificială sau războiul nuclear.

Fluturii aveau miros de iarbă crudă este primul spectacol din proiect.

Echipa a pornit cu Monica Turcu și Andrei Velea. Un casting organizat la final de toamnă i-a adus în echipă pe tinerii actori Elena Emandi și Andrei Ciobanu. Ulterior, proiectului s-a alăturat și bine-cunoscutul artist fotograf Simona Andrei, care a realizat fotografiile oficiale ale primei piese din proiect. Spectacolul "Fluturii aveau miros de iarbă crudă" îl va avea alături și pe tânărul și talentatul artist muzical gălățean Patrick-Alexandru Păun, care va susține un performance live.

Elena Emandi, născută în 2001, este actor la teatrul "Gulliver" și actor colaborator la teatrul "Fani Tardini" din Galați. A făcut facultatea de Arte aici la Galați și este una dintre cele mai interesante și promițătoare voci ale generației ei. Andrei Ciobanu este născut în 1998. Este absolvent al facultății de Arte din Galați, secția Actorie. A jucat în mai multe piese de teatru și filme. Andrei e implicat în mai multe proiecte și are experiențe profesionale care depășesc lumea teatrului.

Înainte de toate este prietenia!

Apoi sunt două asociații culturale, Asociația creatorilor de Ficțiune și B l a c k B O X. Ele au aglutinat căutările estetice din diferite ramuri ale artei.

Dar toate aceste căutări artistice ar fi rămas doar la nivelul de discuții private fără sprijinul Prutul SA, o companie cu tradiție în producția de ulei vegetal, iar în viața comunității locale un susținător constant al proiectelor culturale gălățene.

Îi mulțumim partenerului nostru principal pentru încrederea și susținerea financiară acordată! Precum vedeți, proiectul nostru antrenează doar resurse locale, de la idei, la finanțare, la actori și fotografi.

Cum proiectul nostru de artă hibridă avea nevoie de un loc special în care să se desfășoare, nu exista un loc mai nimerit în Galați decât Librăriile Alexandria. Mansarda librăriei, cunoscută și sub numele de Galeria Serfioti, a devenit locul în care spectacolele noastre se vor întâlni cu publicul.

Andrei VELEA

Scriitor gălățean (născut pe 3 februarie 1980), Andrei Velea scrie proză, poezie, eseu jurnalistic, fiind autorul mai multor cărți, între care "Gimnastul fără plămâni" (2010), "Hotel în Atlantida" (2011), "Lumea e o pisică jigărită" (2012), "Orgoliul" (2013), "Plaja de la Vadu" (2013), "Benzinăria whiskey" (2017) "#Agora" (2018), "Omul vag". Cel mai recent volum al său este "a.normal" (2022), un roman foarte bine primit de public. Implicat în promovarea culturală și în diverse acțiuni sociale, Andrei Velea face parte din diverse grupuri, fiind membru al Uniunii Scriitorilor din România și președintele filialei Galați a Asociației Creatorilor de Ficțiune.