Revistă print și online

Între Australia și România... dansează dragonii

Nu, nu e vorba despre un vreun nou episod din "Jocurile Foamei"... Să încep altfel. Oricât de îndepărtată geografic ar fi Australia de România, ea este cu mult mai apropiată cultural decât credeți... Unul dintre oamenii care contribuie din plin la asta este doamna Mihaela Cristescu. Stabilită în Sydney, Mihaela Cristescu activează în cadrul NWG Inc ("New Writers’ Group Incorporated"), o comunitate de scriitori, un ONG, care funcționează de mai bine de două decenii. "Our chief aim is to support writers and writing in the wonderfully diverse communities of Western Sydney", declară scriitorii din această grupare. Ei editează și revista "ZineWest" în care au fost publicați sute de scriitori și artiști. NWG este partener la realizarea antologiilor româno-australiene, un proiect care merită toate aplauzele și care este realizat de către Mihaela Cristescu. Grupul o are ca președinte pe doamna Carol Amos și ca vicepreședinte pe doamna Sue Crawford. Între personalitățile cele mai cunoscute care au trecut prin NWG se numără scriitorii Luke Carman, Felicity Castagna și Fiona Wright.

Pe Luke Carman am avut onoarea să îl cunosc în această iarnă la București, atunci când a avut lansarea cărții "Un torpedou numai al lui". Tot mulțumită eforturilor doamnei Mihaela Cristescu a avut loc această întâlnire, desigur! Ne-am împrietenit, am discutat câte în lună și în stele. Luke Carman este un scriitor autentic, talentat, fermecător, dornic să cunoască nu doar despre România, ci despre oameni în general. M-a cucerit prin simplitate și onestitate, prin cultură și inteligență, mi-a demonstrat, încă o dată, că lumea se dezvoltă mai mult pe orizontală decât pe verticală, că am mai multe în comun cu un scriitor din Australia decât cu un vecin de bloc care nu a citit o carte.

Antologiile coordonate de Mihaela Cristescu au deja o tradiție redutabilă, ajungând, anul acesta, la a opta ediție! Mihaelei Cristescu este nu doar un scriitor talentat, ci și un mare susținător și popularizator al literaturii române actuale pe îndepărtatul continent australian.

Fiecare dintre antologiile româno-australiene au o anumită tematică. De data aceasta, tematica este "Dancing Dragons". Nici nu mai are rost să mai traduc în limba română, avem cuvinte similare. Patruzeci de scriitori, doi editori (Mihaela Cristescu și S.E. Crawford), un ilustrator (Luminița Șerbănescu) și un guest writer (Augusta Supple) – iată echipa care semnează această nouă și frumoasă antologie. Faptul că s-a ajuns la opta ediție este absolut remarcabil, iar asta se întâmplă, cel puțin pentru scriitorii români, datorită eforturilor extraordinare ale scriitoarei Mihaela Cristescu, cea care, cu eleganță și bun simț, reușește să strângă atâția oameni împrejurul proiectului.

Pe pagina a cincea puteți citi un fragment dintr-un poem scris de mine și tradus de doamna Mihaela Cristescu, poem din volumul "Imn tandru pentru dragoste, libertate și distrugere", ed.Vinea, 2021. Îi mulțumesc din suflet pentru acest gest deosebit, care mă onorează!

Nu e un lucru ușor să strângi atâția scriitori (se știe ce orgolii au!) între copertele unei antologii. Sunt diferențe stilistice mari. Cartea nu este un manifest cultural. Sunt diferențe de vârstă, de organizații scriitoricești din care fac parte. Așa că gândul care mi-a trecut prin minte e să citez, mai degrabă, pe câțiva dintre autorii de limbă română publicați. Așa v-aș determina, poate, să vă construiți o părere despre antologie per ansamblu. Am regăsit prieteni, cunoscuți, dar și autori români despre care, recunosc, nu mai auzisem.

"Inima mea s-a cuibărit în inima ta/ ca o pisică într-un leagăn adânc", ne spune, cu mult rafinament, poeta Ana Săcrieru (pg.124). Apoi meditează: "Oricât infinit este în noi,/ nu știm să măsurăm/ decât timpul." La pagina 87, sub un motto din "Hamlet", scriitorul Ioan Popoiu ne spune: "ceasul marii dileme al grelei judecăți/ nu ne găsim calea care este drumul în lume/ putem vorbi liber între noi îți spune ce gândesc/ nu putem trăi fără luciditate". Apoi continuă cu un poem care are un motto din marele poet Baconsky: "în aer e prea multă melancolie/ o atmosferă ireală neverosimilă de toamnă/ frumusețe amestecată cu tristețe numele tău este melancolie".

"Dacă într-o zi cărțile vor dispărea eliminate/ de toate artificiile tehnologiei – cine le apără/ niciun umanist lucid nu se va putea lipsi de citit cărți", ne spune Liana Nicolae la pagina 82. Dar și la pagina 83: "Poate am fost vinovată că n-am trăit din plin/ credeam că a fi sincer înseamnă să n-ai virtute/ împotriva nevinovaților s-a folosit mereu/ arma ridicolului".

Am întâlnit-o cu drag și pe poeta Luminița Potârniche în cadrul aceste antologii, un om discret și talentat. "Poate de aceea e necesar întunericul/ ca să nu poți vedea cum în fiecare casă/ cineva se luptă cu propria dihanie/ și-i dă un raport de uimire." Sau: "Primul om nimerește/ gaura care nu cunoaște cheie/ dar se face lumină din oficiu/ și se instaurează republică/ democrație și civilizație".

"Se rostogolesc silabele într-o joacă fără sfârșit./ E timpul dansului./ Literele se îmbulzesc să respire printre gratiile sufletului" ne spune, la pagina 157, Roxana Lupoae-Răcoreanu, poet și coleg de cenaclu la "Noduri și Semne", Galați.

Iată lista completă a autorilor de limbă română din antologie: Daniela Andronache, Gabriela Balaban, Raul Sebastian Baz, Marius Chelaru, Ștefan Dimitriu, Victoria Dragu Dimitriu, Armanda Filipine, Florin Golban, Mihaela Gudană, Constantin Gumann, Daniela Gumann, Roxana Lupoae Răcoreanu, Victoria Milescu, Anisoara Laura Mustetiu, Liana Nicolae, Maria Nițu, Daniel Onacă, Ioan Popoiu, Luminița Potîrniche, Aurelia Satcau, Radu Satcau, Ana Sacrieru, Iosefina Schirger, Tănase Serea, Adriana Șerb, Ion Nelu Șerban, Caliopia Tocală și Mihaela Cristescu.

Ideea acestor antologii româno-australiene a pornit în 2015, în urma unei discuții dintre Sue Crawford și Mihaela Cristescu. Astăzi, iată, antologia a ajuns la cea de-a opta ediție. Următorul volum este se va intitula "Seasons". Proiectele frumoase, puse în practică de oamenii potriviți, rezistă în timp!

Lansarea antologiei "Dancing Dragons" va avea loc pe 6 aprilie la State Library of NSW, Sydney, Australia, 11:30am-1:30pm. Ea poate fi urmărită live pe contul de Facebook al Mihaelei Cristescu la ora 3:30am (ora României). Anul acesta va fi disponibilă o înregistrare realizată profesional la câteva zile după lansare pe YouTube, contul "Code-Mixing Poetry".

Andrei VELEA

Scriitor gălățean (născut pe 3 februarie 1980), Andrei Velea scrie proză, poezie, eseu jurnalistic, fiind autorul mai multor cărți, între care "Gimnastul fără plămâni" (2010), "Hotel în Atlantida" (2011), "Lumea e o pisică jigărită" (2012), "Orgoliul" (2013), "Plaja de la Vadu" (2013), "Benzinăria whiskey" (2017) "#Agora" (2018), "Omul vag". Cel mai recent volum al său este "a.normal" (2022), un roman foarte bine primit de public. Implicat în promovarea culturală și în diverse acțiuni sociale, Andrei Velea face parte din diverse grupuri, fiind membru al Uniunii Scriitorilor din România și președintele filialei Galați a Asociației Creatorilor de Ficțiune.