Revistă print și online

Autenticitatea în literatură vine sub forma propriei noastre voci

Ce înseamnă roman autobiografic?

Romanul autobiografic este reprezentat de scriitorul care s-a servit gol pușcă, pe o tavă rece, cititorilor săi. Tipologia aceasta de carte înseamnă vulnerabilitate și emoție, două stări care de multe ori sunt îmbinate cu ficțiunea (lucru deloc demn de critică). Într-un fel aparte, romanul autobiografic apropie cititorul de scriitor mult mai mult decât ar putea-o face orice altă intersectare dintre cei doi.


De ce ar fi literatură o carte care povestește (adeseori pe ton de compunere școlară) despre cum personajul și-a legat șiretul?

Întrebarea este complexă; rezumându-mă la un răspuns cât se poate de simplu, această carte ar fi literatură pentru că ne-ar apropia de zilele triste (aleg calea pesimismului de data aceasta) în care ne urâm pentru că ne-am legat șiretul mai puțin strâns ca de obicei — acesta s-a dezlegat, din cauza lui (a noastră) ne-am împiedicat, lucru care declanșează o nouă aventură din viețile noastre posomorâte. Ar fi literatură pentru că ne-ar apropia de noi înșine și de ceilalți; asta face literatura.


Autentic în literatură - pe scurt

Autenticitatea în literatură vine sub forma propriei noastre voci. Oamenii, sub o formă sau alta, și-au epuizat discrepanțele cotidiene aproape de limita maximă. Dar, din fericire, vocea fiecărei persoane este unică — prin intermediul ei, două momente identice pot fi expuse într-o manieră total diferită, mulată pe natura contextuală a relatării.

Marius-Sorin ENACHE

Marius-Sorin Enache, student în anul II, la UPIT - Facultatea de Litere - Secțiunea Română-Engleză. Este pasionat de literatură, scrie proză și poezie.