Revistă print și online

Mistere medievale

Benzile desenate sunt o artă ce se apropie de perfecțiune pentru că îmbină vizualul atât de prezent în zilele noastre cu multe alte elemente ce îl pot deturna. Din această îmbinare rezultă un drum aparent simplu, dar cu atât mai stropit de obscur.

După treizeci de ani de pauză, Bill Watterson, creatorul mirific al benzii desenate "Calvin și Hobbes" a publicat o nouă carte, o fabulă pentru adulți: Misterele. În colaborare cu caricaturistul John Kascht, o altă artă superbă, caricatura, atât de potrivită zilelor noastre, acest volum ne prezintă un stil aparte și o poveste dezlipită de actual și mai degrabă plasată în vremuri medievale. Avem cavaleri, vrăjitori, țărani cu fețe grotești à la Dürer într-o poveste condensată și minimalistă. Ceea ce era de așteptat de la Bill, pentru care arta lui mai mult prin mai puțin e definitorie. Acest volum e o minunăție, iar ecourile aforismelor filozofice se pot auzi mai ales dacă îți place să cazi în timp.

"Long ago, the forest was dark and deep." Acum mult timp, pentru că nu mai avem puterea de a spune a fost odată ca niciodată, pădurea era întunecată și deasă. Să sperăm că oamenii vor rămâne îndrăgostiți de mister și nu vor sucomba în certitudinea unei apocalipse.

Florin SPĂTARU

Florin Spătaru (n. 1983) a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine din cadrul Universității din București. A câștigat concursuri literare în Franța și a fost publicat în Nouvelle Quinzaine littéraire din Paris. A publicat în revistele Argos, Dilema Veche și în Revista de povestiri. Romanul său de debut este Greier de topaz (2022), nominalizat la Premiile Ficțiunea. A mai publicat poeme și proză scurtă. Cel mai recent volum al său este Viespea de pe limbă (2023), povestiri.