Revistă print și online
Poezia modernă românească e aproape de sufletul meu ca poetă, dar nu neapărat ca și cititoare. E drept, am așteptări de la poezie și poate nu ar trebui. Nu ar trebui să pun poezia într-o colivie și nici pe un piedestal. Am impresia însă că multe poezii de azi sunt ori banale și mult prea lăudate pentru niște truisme aruncate într-un volum de 20 de pagini, ori o regurgitare de cuvinte fără sens, dar care vor să pară cool, hip, altceva.
Ei bine, nu e cazul cu volumul de poezii recent lansat de Ramona Boldizsar, "Spune-mi unde să apăs mai tare", apărut la editura Cartex. Ramona caută viscerele poeziei personale și îl feliază mărunt, în fața ochilor noștri, împărtășind și cu noi o bucățică.
"să zic, Cine, eu?/și când spun eu, să nu fie o convenție, /să fiu chiar eu."
Trecând din sfere materne în altele existențiale, volumul este mărturia unei căutări sau unei regăsiri: uite-o pe Ramona, nu mai e Ramona. Cucu-bau. Totuși, printre rândurile nealiniate ale poeziilor este poeta Ramona Boldizsar, caldă, confuză, curioasă, nesigură, puternică. Aici nu mai e vorba despre o vulnerabilitate aparte, cât despre o descompunere în cuvinte din seria: Cine sunt eu în această etapă a vieții mele? Mamă, poetă, femeie, om, nu neapărat în această ordine.
"I am not an open book/but a crooked spine and folded corners."
Cu câteva inserții ca de coulis dintr-un flan franțuzesc, regăsim și poeme în engleză, lucru care m-a bucurat, deoarece uneori, pentru noi milenialii, unele lucruri se pot exprima mult mai coerent în altă limbă. Fie că e în limba română sau engleză, poezia Ramonei nu încorsetează, ci eliberează. Veți fi surprinși de numărul stărilor expuse cu care veți rezona și imaginile vivide pe care le veți vedea cu ochii minții.
într-o pădure ce văd prima dată/sunt rădăcinile copacilor bătrâni ieșite în afară.
E posibil sa nu am o încheiere extraordinară pentru acest articol și nu e nimic în neregulă cu asta. Am doar recomandarea să citiți poeziile Ramonei, sunt pline de trăiri. Vă avertizez: toate butoanele pot fi apăsate.
Anca Iațin