Revistă print și online

Șerban Pavlu joacă în același film cu fiul său, Nicolae, iar în pauze citește despre vampiri

Pe Șerban Pavlu l-am întâlnit pe Banu Manta. Ce faci tu, aici Zenob, m-a luat el la întrebări, nu cumva ai venit la furat? Am ignorat remarca, știam deja că e în rol. Încă de pe vremea aia juca, n-avea pe buze texte normale, ci replici, cu toate că nu era decât elev de liceu. Prin urmare venea de la școală, cu mintea plină de baloanele colorate pe care ți le bagă, de obicei pe la orele de istorie, îmbrăcat, ca de obicei, cu trenciul de pene. Ce-ar fi, i-am propus eu, dacă tot ești pregătit pentru ziua de mâine, să tragem o fugă până la cafeneaua din colț - și-am și luat-o înainte, de teamă să nu-mi mai zică ceva. Nu departe am dat nas în nas cu Domnica, din nou în întârziere, și cu vreo doi confrați de-ai mei, zenobi visători. Când am deschis ușa, ne-am pomenit aici, pe o pagină, Pavlu așezat pe un scaun, iar eu, mă vedeți bine, preocupat de perucile verzi.

Dragă Șerban Pavlu, unde ai fost săptămâna trecută și în pielea cui?

Pe la Bistrița, în "carcasa" unui mafiot. De fapt, nu chiar total, ci și din curiozitate intelectuală, să-l cunosc pe Tibi Ușeriu. Ai auzit de el? Normal că nu. Nu e pentru zenobi.


Cine e?

Un maratonist vestit, cu o viață fabuloasă. A scris o carte, întitulată 27 de pași (2017), iar acum se face un film după ea.


Îmi imaginez că joci în film.

Da, am și eu un mic rol, dar nu așa de important ca al lui Nicolae, fiul meu. El îl joacă pe tânărul maratonist și sunt foarte mândru de asta.


Despre ce e vorba în carte?

Despre o viață excepțională, povestită pe înțelesul zenobilor: un om care este, pe rând, bodyguard, introdus în lumea interlopă, hoț, tâlhar, ajuns la pușcărie, apoi evadat. Totuși nu se prăbușește, nu clachează, nu intră în depresie. După 9 ani de detenție, își pune adidașii în picioare și începe un maraton nebun, pe trasee imposibile, intră în competiții de maximă dificultate. E uimitor modul în care se ridică, te inspiră perseverența lui.


Cine produce filmul?

Este o producție canadiană.


Să înțeleg că te-ai plimbat prin zona Bistriței. Ai ajuns la Pasul Tihuța?

Normal. Ca să-mi reconfirm potențialul vampiric.


Despre preocuparea asta s-a mai auzit câte ceva prin târg. Se spune că Radu Jude ți-a făcut cadou o carte despre vampiri.

Ei, nu chiar o carte, ci un scenariu. Am un rol incitant în noul film al lui Radu, respectiv, sunt acolo un popă vampir. Mai multe nu spun.


Sună intrigant. Se auzise că Jude ar face un film despre Dracula, acum avem și dovada. Când va fi gata filmul și cum se numește?

Într-adevăr, Radu a pomenit ceva prin presă și s-a ținut de cuvânt. Prin toamnă e gata filmul și  se numește Dracula Park.

Iar în încheiere, trebuie să te întreb: cum e la Ficțiunea?

Plin de cărți și de zenobi.

ZENOB

Zenob face parte din grupul "Perucile verzi".