Revistă print și online

Unde merg elefanții

Alice Cora Mihalache (rolul "MAGDEI"): Să nu-ți pierzi credința

Dragă Alice, felicitări pentru parcursul festivalier frumos pe care l-ați avut cu lungmetrajul Unde merg elefanții. Iată că a venit și momentul lansării în cinematografele din țară.

Cum te-a îmbogățit această întreagă experiență a filmului?

În primul rând, vă mulțumesc pentru interesul pe care-l aveți luându-mi acest interviu. Orice experiență pe care o trăim este o bogăție care ne este dată. Din experiențe, alegem și ce ne este de folos și ce nu ne este de folos în această lume. Ce mi-a fost mie de folos? Lumea creativă a acestui rol a fost pur și simplu șansa care mi-a fost oferită. Rolul Magdei este unul ofertant, cu multe substraturi. Am săpat adânc în inima și conștiința mea să-i dau viață, să o fac să trăiască autentic în situațiile de viață în care se află în film, dar să-i înțeleg existența și dintr-un plan exterior.

Cum te pregătești pentru un rol atât de complex și vulnerabil precum cel al Magdei, o mamă singură care se confruntă cu boala incurabilă a fetiței ei?

Am făcut cercetare la Spitalul Clinic de Oncologie Fundeni. Am avut la dispoziție o săptămână. Am întâlnit niște oameni, cadre medicale din Secția de Pediatrie Oncologie, care au fost extraordinar de generoși și acolo le-am întâlnit pe Ștefania Miu și pe mama ei și am stat de vorbă. A venit totul natural între noi. Ne-am apropiat și în felul ăsta am înțeles-o mai bine pe Ramona Miu, mama Ștefaniei. A fost una dintre cele mai delicate situații de lucru în care m-am regăsit vreodată. Aceste două ființe sunt doi îngeri.

În ce măsură te-ai regăsit în personajul tău, Magda ?

În mare parte, m-am regăsit în personaj. Sunt resurse în mine care au ieșit la suprafață spontan. Nu a fost nevoie decât de câteva scântei ca să intru în situație. Am simțit să fac totul natural în acest rol. Magda este o femeie puternică.

Care a fost cel mai provocator aspect în abordarea rolului ?

O femeie care își pierde demnitatea și integritatea, jertfindu-se pentru copilul ei – acest fapt este deja o mare provocare pentru orice femeie, mamă care ajunge să facă acest tip de sacrificiu.

Cum percepi tu, Alice, sacrificiile la care recurge Magda pentru a lupta cu destinul potrivnic ?

Eu am văzut în Magda modelul femeii creștine. Femeia care surprinde prin forță și determinare și e capabilă să îndure greul pentru a găsi lumina. Femeia căreia nu îi este teamă să-și care crucea și nu se resemnează.

Ce mesaj ai transmite mamelor care se regăsesc în postura de a-și crește singure copiii?

Cum ar putea o femeie care încă nu a devenit mamă să aibă un mesaj pentru femeile care sunt mame!? Cred că aș stârni comentarii. Aș încerca, având experiența acestui rol, să las un mesaj femeilor: să nu-și piardă credința. Nici Ramona Miu, pe care am menționat-o mai sus, nu a făcut-o și iată, Ștefania este vindecată de cancer. Dar dacă se întâmplă ca alți îngeri să se înalțe, să plece din corp, ei se duc sigur Unde merg elefanții și mamele vor continua să iubească.

Care a fost cea mai dificilă secvență de filmat?

Cele mai multe situații dificile de pe set au fost legate de partea tehnică. Adrian Pădurețu, directorul de fotografie al filmului, a făcut o muncă aproape titanică. Aparatul de cameră de aproximativ 30 de kg era prins de corpul lui, iar noi aveam de jucat în mijlocul străzii înconjurați de oameni, nu figurație, ci majoritatea erau simpli trecători. A fost foarte dificil să ne sincronizăm în mers ținând cont că directorul de imagine mergea cu spatele. La un moment dat, efortul meu în joc era să-l feresc să nu se lovească de colegul meu. Pe stradă erau diferite obstacole. Era necesar să le observăm cu toții, altfel ne-am fi împiedicat, lucru care s-a întâmplat cu unul dintre noi. Au fost oameni care ne păzeau spatele, dar uneori calitatea atenției tale spre cameră este cea mai importantă, așa că genul ăsta de situații pot îngreuna jocul.

Ce zi de filmare este bună de pus în album ?

A fost o zi de filmare în care am filmat în autobuz, cea de deasupra. Este una dintre scenele mele preferate din film. Îmi amintesc ziua aceea și autobuzul și o discuție pe care am avut-o cu regizoarea filmului, discuție în care am simțit că încep să cunosc nu doar regizoarea, ci și omul. Este foarte important pentru mine, ca actor, să-l înțeleg cât mai bine pe omul, profesionistul lângă care creez. Așa mă inspir.

Cu ce mesaj speri că vor rămâne spectatorii după vizionarea filmului?

"Leni was here."

Programul proiecțiilor

Elefanții au pornit de pe 20 septembrie în cinematografele din toată țara. Prima lor poposire a fost la Cinema Muzeul Țăranului din București unde am avut premiera filmului în prezența a peste 300 de spectatori care ne⁠-⁠au bucurat sufletele venind să susțină lansare. S⁠-⁠a plâns, s⁠-⁠a râs, am primit multe felicitări și mulți ne⁠-⁠au mărturisit că vor reveni în sălile de cinema să-l revadă.

Pentru cei care vor să meargă acolo Unde merg elefanții, aflați că îi veți găsi în perioada 22.09⁠-⁠26.09 în București în cinematografele Movieplex Cinema, Hollywood Multiplex, Happy Cinema Vitantis, Cinema City Cotroceni, Cinema Elvire Popesco și Cinema Union, iar în restul țării îi mai găsiți la: Cinema Arta din Cluj⁠-⁠Napoca, Cinema Unirea din Botoșani, Cinema Patria din Craiova, Cinema Victoria din Timișoara, Cinema Ion Besoiu din Sibiu, și pe 29.09 La teatrul de Stat din Oradea, cu o proiecție urmată de un Q&A în prezența echipei.

Pentru orele și zilele exacte de proiecție vă recomandăm să urmăriți pagina de Instagram: \@whereelephantsgo sau să consultați programele cinematografelor de pe cinemagia.ro sau eventbook, sau pagina de Facebook a distribuitorului Follow Art Distribution.

Producător general: Gabi Suciu

ZENOB

Zenob face parte din grupul "Perucile verzi".